Olvasó

2012.03.24. 07:00

Beszélgetni jó dolog (kommentár)

Nincs is szebb dolog a beszélgetésnél. De ha mégis van szebb dolog a beszélgetésnél, akkor az az, ha a jogról beszélgetnek. Értelmes, egyenrangú emberek okos beszélgetése a jogról pedig egyenesen mámorító.

Halmágyi Miklós

Kaposváron is eufóriában úszhatott a terem, amikor a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnökei elbeszélgettek a tanácskozás okos, joghoz nyilván kitűnően értő résztvevőivel. A történetben legfeljebb az egyenrangúság hibádzik, de a két elnöknek nem is az a feladata, hogy egyenrangú legyen. Azt gondolom, amit Darák Péter, a Kúria elnöke mond, az szimpatikusan hangzik. A bíróktól nem kívánják elvenni azt a szabadságot, hogy egy-egy konkrét esetben eldöntsék, mi az irányadó jog. Nem tudom, de nyilván hozzátette, hogy jól felkészült és pártatlan bírókról beszél. Miként Handó Tündének, az OBH elnökének is igaza van, amikor azt mondja, hogy az igazságszolgáltatás rendszerének egyik legkomolyabb kritikája az volt, hogy aránytalan a bíróságok közötti munkateher és átláthatatlan az ítélkezés. Ez ezentúl másként lesz, ígéri, bár nem teljesen világos, hogy mitől. Az ügyek átcsoportosítása, még ha ránézésre indokolt is, jelentős költségekkel jár a peres felek részére, s akkor még nem beszéltünk a vádról, hogy egy adott bíróság a hatalom számára kedvező döntéseket hoz sorban, vagyis nem pártatlan. Mert ilyen bíróság ugye nálunk nem létezik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!