Olvasó

2011.12.07. 06:34

A jó beteg szót fogad (kommentár)

A parlamenti törvénykezési dömping számos szavazása között elfogadta az Országgyűlés az új, úgynevezett egészségügyi salátatörvényt is. Eszerint – többek között – a jövőben a gyógyszerek támogatásánál számítani fog, hogy a beteg megfogadja-e az egészségügyi szakemberek gyógyszerszedésre, táplálkozásra és életvitelre vonatkozó javaslatait.

Barták Péter

Egészen leegyszerűsítve, az a páciens, aki például egy bizonyos idő elteltével nem produkál szembetűnő fogyást, képtelen leszokni a dohányzásról, nem változtat stresszes életmódján, az bizony többet fizethet a gyógyszereiért is. Jó lesz tehát hozzászokni a gondolathoz: vagy szót fogadunk az orvosoknak, vagy fizethetünk vég nélkül. De mi van, ha mondjuk a munkahelyi stressz miatt magas a vérnyomásunk, eszünk rendszertelenül, sőt időnként még rá is kell gyújtanunk, hogy levezessük a ránk nehezedő idegfeszültséget? Gyanítom, hogy nem háríthatjuk át a többletköltségeinket a munkaadóra. Mindenki tudja, hogy jó lenne egészségesen élni, sokat mozogni, friss levegőt szívni, a táplálkozásunkat természetes étrenddel kielégíteni. Csak hát ehhez is pénz kell, nem is kevés. Vagyis mindenképpen, mindenért nekünk kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!