Olvasó

2011.10.01. 05:53

Kincstári optimizmus (kommentár)

Ma már alig van hazai és külföldi gazdasági elemző, aki ne figyelné aggodalommal a magyar gazdaságpolitikát. Teszik ezt legtöbben azért, mert az eddigi kormányintézkedések nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, pedig másfél évvel vagyunk a választások után, amikor azt hallottuk, már két hét múlva minden jobb lesz.

Arany Horváth Zsuzsa

Az egykulcsos, 16 százalékos szja nem indította be sem a belföldi fogyasztást, sem a beruházási kedvet, ráadásul nem enyhül az eurózóna válsága, nyakunkon a görög krízis. Sokan már a 27 százalékos általános forgalmi adó bevezetésére is mint az eddigi út kudarcának beismerésére tekintenek. (Néhány éve ugyanez a párt a 23 százalékos áfát még halálos véteknek tartotta.) Tegnap megismerhette az ország a 2012-es költségvetést. Egyik figyelemre méltó mondata: „senki nem járhat rosszabbul”. Matolcsy György bízik benne, hogy a beruházások 3 százalékkal nőnek; persze a némileg bővülő uniós forrásokra gondol. Reméli, hogy a fogyasztás is nő, s ezt mindjárt többletnek számolja el. Nem nagyon hallja meg, hogy ennek a beérkezése mennyire bizonytalan. Jó hír: „2012 lesz az első év 20 év alatt, amikor biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek”. Igaz, a fedezetet a magán-nyugdíjpénztári tagok s nem az állam spórolta össze. Ők már biztosan a szalmazsákba gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!