Olvasó

2011.09.01. 06:03

Oktatási kérdőjelek (kommentár)

A napokban Zalában járva megnyugtatott az oktatásért felelős államtitkár, dr. Hoffmann Rózsa, hogy felesleges a tanároknak, a szülőknek, a gyerekeknek szoronganiuk, a közoktatásban várható változások nem lesznek fájdalmasak.

Arany Horváth Zsuzsa

De akkor milyen lesz, ha nem fájdalmas az, hogy a hírek szerint a túlórák és helyettesítések díja veszélyben, holott egész napos iskolát terveznek, a nyelvi előkészítő évfolyamokat megszüntetik, körzetesítik a felső tagozatot, emelik a pedagógusok kötelező óraszámát? Azért írom, hogy a hírek szerint, mert ugyan a kormány megtárgyalta és jóváhagyta tegnap a köznevelésről szóló törvény tervezetét, de csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra. Az idei tanévkezdés szomorúbb hírei közé tartozik továbbá, hogy az ingyentankönyvet néhol nem tudták megvásárolni az iskolák, számos faluban hitelből fizetik a pedagógusbéreket, akad, ahol a szülők adták össze a pénzt, hogy egyáltalán kinyithasson ma az iskola. Eközben az államosítás a napi téma, s a válaszra hiába várva kérdezik naponta a sajtó munkatársai a politikusoktól, attól vajon lesz-e több pénz a rendszerben? Mivelhogy az állami normatíva most sem elég, legalább ugyanannyit tesznek hozzá az önkormányzatok. Mind több létbizonytalan oktatási intézmény „menekül” egyházi ernyők alá, megállíthatatlanul fogy a gyerek, a pedagógusképzés pedig nem nagyon igazodik ehhez a napi valósághoz. Volt mit írni abba a törvénytervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!