Olvasó

2011.09.02. 05:46

Milliárdos találgatás (kommentár)

Állítólag a jövő héten derül csak ki, megfogadja-e a tegnapi közgazdászok–kabinet találkozón elhangzottakat a miniszterelnök, és végre megtudhatjuk, miből áll az a (Varga Mihály említette) „8–10 kisebb tétel”, amivel a kormány betömködi az idei költségvetésben keletkezett űrt.

Horváth A. Attila

Merthogy a legoptimistább olvasatban is százmilliárdos a kiesés, és ennek folyományaival már nem csak az ellenzéki lelkületűek riogatnak: az augusztus közepi kormányülés után Orbán Viktor jelentette be, hogy rosszabbak a GDP-adatok a vártnál, a megcélzott 3 helyett 2 százalékos lehet a növekedés, ám a hiányt nem engedik 3 százalék fölé szaladni, a különbséget tehát fedezni kell valahonnan. És bár e különbség jórészt a személyi jövedelemadó felső kulcsának megszüntetésével keletkezett (pontosabban amiatt, hogy a zsebükben maradó összeget a tehetősebbek nem költötték fogyasztásra), úgy tűnik, a kormányfő nem hajlandó kifordítani a Matolcsy-gazdaságpolitika alapkövét, azaz nem várható az „arányos adórendszer” „progresszívre” cserélése – még úgy sem, hogy a minap két tekintélyes jobboldali közgazdász javasolt hasonlót a kormányközeli sajtóban. Így aztán maradnak a találgatások a milliárdok előteremtéséről: szó van például szolidaritási adóról (ami végső soron az egykulcsos szja kompenzálása volna), vagyonadóról és az állam „méretre igazításáról” is. Egyvalamiről nincs szó: megszorításról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!