Olvasó

2011.08.31. 05:26

Az új bírák döntenek (kommentár)

Aki magán-nyugdíjpénztári tag marad, kiírja magát a társadalmi kockázatközösségből, azaz a döntése meghozatalától egészen nyugállományba vonulásáig fizeti ugyan a munkáltatói járulékot, de erre az időszakra nem kap állami nyugdíjat.

Horváth A. Attila

Ez a fenyegető szankció bizonyára ott lebegett minden érintett szeme előtt, amikor a nyugdíjmentést hirdető kormány felkínálta a menni vagy maradni lehetőségét, ezért is határoztak nagyon kevesen úgy, hogy nem hajlandók a közösbe önteni eddigi befizetéseiket. A „járulékot” a törvényhozók rögvest át is keresztelték „hozzájárulássá”, megteremtve annak lehetőségét, hogy az államnak a bérből levont összegért cserébe ne kelljen szolgáltatást nyújtania, elvileg tehát gondosan megágyaztak a 2660 milliárd forintos vagyon költségvetésbe pumpálásához. Csakhogy a kevés lojalitást mutató Alkotmánybíróság a hírek szerint megint közbeszólhat, készülő határozattervezete ugyanis előírná, hogy a befizetésért (bárhogyan is hívják) járadékot köteles fizetni az állam. Legalábbis így szólt az első, kiszivárgott szövegváltozat, ám azzal, hogy a taláros testület tegnap sem adta ki állásfoglalását, jelentősen nőtt az állami szándékok érvényesülésének esélye. Holnap ugyanis hivatalba lépnek a júniusban 12 évre megválasztott új alkotmánybírák (valamennyien a kormánypártok jelöltjei), akik, ha akarják, átbillenthetik a mérleg nyelvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!