Olvasó

2011.07.29. 05:26

Nagyon ráfáztunk erre (kommentár)

A magyar kormány(ok) ellen döntött az Európai Bíróság az áfa-visszaigénylési ügyben. Röviden arról van szó, hogy az állam beszedi az áfát a vállalkozások beruházásai után azonnal, visszafizetését viszont halasztja, bizonyos feltételek, legfőképpen a beruházások kifizetésének teljesüléséig.

Pekarek János

Ez pedig sok-sok pénzt lekötött a vállalkozásoknál, még nehezebb helyzetbe hozva ezzel azokat. Ráadásul ellentétes az uniós alapelvekkel, amint ez a bíróság ítéletéből egyértelműen kiderült. Ennek következtében a magyar államnak mintegy százmilliárd forintot kell majd kifizetnie, de lehet, hogy a kétszázmilliárdot is eléri (stílszerűen szólva) a taksa. Emiatt lehet, hogy el kell adni az alig megvásárolt és tőzsdei értékében máris csökkenő MOL-részvénycsomag egy részét. Miközben a vállalkozások helyzete, bár javul valamelyest, nem lesz sokkal könnyebb. Azokon a vállalkozásokon pedig, amelyek eddig hiába küszködtek az áfázással, mégis ráfáztak, természetesen nem segít az Európai Bíróság ítélete. Mindannyian rosszul járunk így. Némelyeknek talán enyhíti ezt a bajt, hogy megint visszafelé mutathatnak, hiszen az unió még a kormányváltás előtt figyelmeztette a Bajnai-kormányt: ez így nem jó. Ők azonban hagytak mindent a régiben. Ugyanakkor, ha változtatnak az áfatörvényen, utódaik nyilván azt veszik rossz néven. Utódaik, akik maguk sem változtattak azon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!