Olvasó

2011.04.15. 05:00

Kinek mi a szép jövő? (kommentár)

„A romaügy elsősorban szakpolitika: foglalkoztatás- és oktatáspolitika, egészségügy, szegregált lakóhelyek felszámolása, munkához juttatás stb. Ezen kívül van az identitás, a kultúra kérdése, a közös történelem, a diszkrimináció” - mondja az EU egyetlen roma származású képviselője, a magyar Járóka Lívia.

Arany Horváth Zsuzsa

Kár, hogy épp a saját hazájában nem működik ez a mondat, méghozzá, úgy tűnik, a hazai politikusok egy részének jóvoltából. A romaügy nagyon nem szakpolitikai kérdés például a Jobbik szerint, amely a parlamenti védőbástyák mögül támogatja az ország gazdasági recessziótól sújtott területein – így a legsanyarúbb körülmények közt – élők megfélemlítését. Fura módon közvetve mégis hajtanak valami hasznot, hiszen ahol a masírozó „polgárőrök” megjelennek, ott a rendőrségnek is muszáj összekapnia magát. Persze nincs kétségem afelől, hogy ez a politikai erő nem a rendet akarja kicsikarni a „megélhetési bűnözés” tematizálásával, annál sokkal jobban érdekli saját megélhetése. Látható, a számára amúgy is hazai terepnek számító alföldi településekre küldi a „szebb jövőt”. A szép jövő biztosan tetszene a romáknak is, ha lenne munkájuk. Jóllehet abban is van igazság, hogy amíg a bérek stagnáltak, addig a segélyek elérték a nyugdíjak és a munkajövedelmek szintjét, s ez a dolgozókat bosszanthatja.          

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!