Olvasó

2011.01.11. 05:55

Benzin és biztosíték (kommentár)

Piaci források szerint szerdától újabb benzináremelés lesz. Reggel ugyan egyes szakértők és elemzők még azt jósolták, hogy ezen a héten a Mol szinten tartja az árakat, dél körül azonban kiderült: bruttó 3 forinttal emelik.

Zsigó Ferenc

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, a benzint átlagosan 363– 364, a gázolajat pedig 353– 354 forint körül tankolhatjuk literenként, s ezzel újabb rekord van születőben. Sokkal súlyosabb dolog ez, minthogy imígyen el lehetne viccelődni rajta: olyan ez, mint az úszó-vb, amikor futamról futamra megdől a száz gyors rekordja, hogy önmaga értékét devalválja a teljesítmény. A szocialisták már meg is szólaltak, emlékeztetve a kormánypárti képviselőket arra a nem túl régi időre, amikor ellenzékiként éppen a fideszesek harsogták: a kormánynak megvannak az eszközei az üzemanyagár csökkentésére. Elemzők számára a döntés kisebb meglepetést okozott, hiszen a benzin- és gázolajjegyzésárak nem mutattak érdemi változást az utóbbi napokban. Ez is alátámaszthatja azt a terjedő találgatást, ami szerint a kormány a háttérben kiegyezett a Mollal, hogy az energiaszektorra is kivetett extraadót így kapja vissza a magyar olajtársaság. Nos, akár így van, akár nincs így, közel járunk ahhoz, hogy ez a rekord kiverje a biztosítékot. Mint a taxisblokád idején, amikor – még sokan emlékeznek – 36-ról 64 forintra drágult a benzin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!