Olvasó

2010.10.18. 10:40

Középen már megéri (kommentár)

A munkaadók érdek-képviseleti szervei helyeslik az új adóterveket. Úgy látják, az egykulcsos személyi jövedelemadó, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokra is ezt akarják alkalmazni, sőt a tőkejövedelmekre is, mindenkinek kedvező. Ők úgy vélik, a jövőben számítani lehet a gazdaság fehéredésére.

Varga Ibolya

Az állami adóhatóság korábbi elnökhelyettese, aki manapság a leggyakrabban megszólaló, mérvadó adószakértő, nem látja biztosnak, hogy az új rendszerben tömegesen választanák a törvényes utat azok, akik a szürke- vagy feketegazdaságban találták meg eddig a számításaikat. Azt szinte mindenki egyformán látja, hogy az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban nagy változás nem lesz, és az átlag, a havi 200 ezer forint körül keresők sem számíthatnak helyzetük javulására vagy romlására. Évi ötmillió forintos vagy annál magasabb jövedelemnél a változások egyértelműen pozitívak. Kedvezőbb helyzetbe kerülnek a nagycsaládosok is. Ha három gyerek után valóban csaknem százezer forint adót lehet leírni havonta, akkor a gyerekek mellé már csak egy igazán jól fizető állás kell, hogy ki lehessen használni a kedvezményt. Szó van róla, hogy a gyerekekre vonatkozó kedvezményt megoszthatják a szülők, de a részletek még nem világosak. A munkaadók szerint a családosok kedvezőbb adózása mindenképpen jó, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a jövőben is legyen elég adózó munkavállaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!