Olvasó

2009.07.06. 14:46

Sasok és sólymok a Kárpát-medencében (fotókkal)

Magyarország hét természeti csodája között szerepel a parlagi sas (Aquila heliaca) és a kerecsensólyom (Falco cherrug) - a televizió nézői szavaztak meg még áprilisban.

zaol.hu


A kercsensólyom


A kerecsensólyom keleti elterjedésű madárfaj, hazánkban költ a legnyugatabbra lévő állománya. A aktív természetvédelemnek köszönhetően 140 pár kerecsen fészkel napjainkban Magyarország területén, a környező országok közül itt található a legnagyobb költőpopuláció Európában. 



A faj elterjedése megegyezik a fő táplálékát jelentő ürge elterjedésével. Sajnálatos módon az ürge állománya a Kárpát-medencében nagyon megcsappant, számtalan élőhelyről eltűnt. Amelynek egyik oka a legeltetés elmaradása. A szakemberek az alkalmas élőhelyekre ürgéket telepítenek ezzel is elősegítve a kerecsensólymok megtelepedését.



A parlagi sas

A parlagi sas a középhegységi háborítatlan erdők költőmadara, amely napjainkban egyre gyakrabban fészkel a síkvidéken. Korábban a hegylábi legeltetett ürgés legelők közelében ütött tanyát. Táplálkozási szokásai is megváltoztak, egyre több a hörcsög és madár a zsákmánylistáján az ürge megfogyatkozása miatt. 



A parlagi sas jelenlegi hazai állománya 90 pár. Akárcsak a kerecsen keleti, ázsiai elterjedésű madárfaj. A hazánkban költő öreg madarak télen is nálunk maradnak, míg a fiatalok Közel-Keletre vonulnak. Állományát az élőhelyek megfogyatkozása és az áramütések veszélyeztetik. Az utóbbit a természetvédelmi szakemberek a táplálkozó helyein átívelő középfeszültségű villamosvezetékek szigetelésével akadályozzák meg.

Magyarországon mindkét faj eszmei természetvédelmi értéke egymillió forint. 


Ürge


Információ és fotók: Ifj. Vasuta Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!