Olvasó

2008.10.28. 03:29

Felemás élmény a színházban

Számomra ünnep az a nap, amikor a kultúra városunkban álló templomába indulok, hogy művelődési élményben legyen részem.

Az Olvasó

Nem a hivalkodás, a tisztelet jeleként feleségemmel együtt elegánsan felöltözünk, és az illem szabályai szerint érkezünk a színházba. Ezzel is megtiszteljük a színház alkotóközösségét, a művek szerzőit és a többi nézőt is. A Hevesi Sándor Színház előadásait az intézmény fennállása óta feleségemmel együtt látogatom, erre biztatjuk tanítványainkat is. Nemegyszer váltunk szót a gyerekekkel, akikkel a családjuk szellemisége, vagy a pedagógusok hatása miatt közös élményben volt részünk a nézőtéren. Várakozással tekintettünk az új évad elé is.

Nos, a Hamlet idei előadása haragos indulatokat gerjesztett bennem.

A rendező korábbi munkáival okozott már meghökkenést, de a legutóbbi rendezését a kultúra meggyalázásának tartom. Az első felvonásban érlelődött a szándék, hogy a szünetben otthagyom a darabot, és visszakérem a jegy árát, de a színművészek iránti tiszteletből ezt mégsem tettük meg.

Az, hogy egészen sajátos díszlet- és jelmezvilág tanúi lehettünk, az legfeljebb a tetszik vagy nem tetszik érzését kelti a művelődni vágyó bérlettulajdonosban. Az enyhén szólva is erotikus jelenetek már elgondolkodtattak, hogy valóban arra az előadásra jöttünk-e be, amelyikre a bérletünk szól. Amikor a színpadon gusztustalan módon - nyilván rendezői instrukcióra - köpködni kezdtek, azt már visszataszítónak, a közönséggel szembeni tiszteletlenségnek tartottuk.

Úgy vélem, a művészi szabadságnak vannak határai. Kell, hogy szembesüljön a rendező a nézők egy részének elmarasztaló véleményével.

A humán szférában működik a minőségfejlesztés, melynek részeként megkérdezzük a partnerek véleményét. Örültem, amikor a bérletekbe szavazócédulák kerültek, de javasolom, hogy a jövőben nyissanak lehetőséget arra, hogy a nézők szavazataikkal a legrosszabbnak tartott rendezésről is véleményt nyilváníthassanak. Hátha ettől is javul majd a rendezők munkája és ennek kapcsán a színház egészének megítélése is.

A jóérzéstől és aggodalomtól vezérelve nem szorgalmazom, hogy diákjaim a Hamlet napjainkban játszott egerszegi változatát megtekintsék.

Bánfalvi Péter
Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik