Olimpia

2012.07.28. 08:51

Hímzéses olimpiai formaruha

London – Kalotaszegi írásos hímzésminta teszi különlegessé a magyar olimpikonok formaruháját a 2012-es londoni játékokon – hívja fel a figyelmet a Néprajzi Múzeum, amely érdekességként említi, hogy a formaruhán látható motívumok elsősorban a kalotaszegi lakástextilek és nem a népviselet díszei.

MTI

A kalotaszegi népművészet írásos hímzése a modern divattal összhangban, stilizált formában jelenik meg a magyar sportolók formaruháján, amelyet Mohari Kinga és Csergő Noémi tervezett. Mint írják, a kalotaszegi asszonyok valamennyi vászonneműjüket ékesíthették írásos hímzéssel. Így varrhatták a tisztaszoba vetett ágyában a díszlepedők és a feltornyozott párnák végére, az abroszokra és a kitett díszkendőkre, dísztörölközőkre. A viseletdarabok közül a női ingvállak jellegzetes, a váll alatt vízszintesen húzódó hímzésénél és a férfiingek ujjánál is alkalmazták. A varrottasok régen igazi, reprezentáló szerepüket azzal töltötték be, hogy az általuk díszített textíliák jeles ünnepeken, az emberi élet nagy fordulóin kerültek csak közszemlére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!