Nova

2017.03.13. 17:35

Borminősítő Nován: csodát várni nem lehetett

Komoly fagykárokat szenvedtek el tavaly tavasszal a Nova környéki szőlőültetvények, a legtöbb gazdának ezért a szokásosnál kevesebb bora lett.

Gyuricza Ferenc

Mindez rányomta bélyegét az idei borminősítőre is, a korábbi évekhez képest jóval kevesebb mintát neveztek a versenyre a termelők. A mennyiségi mellett minőségi visszaesés is mutatkozott, mert bár a zsűri tagjai szerint komolyabb borkezelési hiányosságok ezúttal nem merültek fel, az eleve gyengébb alapanyagtól csodát nem lehetett várni.

A szombaton megtartott novai borverseny zsűrijének tagjai (balról): Lendvai Jenőné polgármester, dr. Kántor Mónika borász, Herczeg Sándor borász és Kiss György atya, a plébánia kormányzója
Fotó: Gyuricza Ferenc

A húsz benevezett mintát - melyek közül 12 volt fehér, s nyolc vörös - dr. Kántor Mónika és Herczeg Sándor borászok, továbbá Lendvai Jenőné polgármester és Kiss György atya, a plébánia kormányzója kóstolta. A minősítést követően a bírálóbizottság elnöke, dr. Kántor Mónika elmondta: ezúttal is a vörösborok szerepeltek jobban, hiszen az arányokat tekintve itt több volt a kellemesebb, harmonikusabb, mint a fehérek esetében. Ami az eredményeket illeti, a fehérborok közül hét kapott ezüst, három bronz minősítést, míg kettőt oklevéllel jutalmaztak. A vörösek között hat ezüst-, s két bronzérmes minta akadt.

A minősítőn a helyi hagyományoknak megfelelően idén is megválasztották a falu borait, ezt a címet most Andrics János rizlingje, illetve Henle Hildegard vegyes vörösbora érdemelte ki. A bírálat újdonsága, hogy a boraikat benevezett gazdák egyedi gravírozású poharat kaptak ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!