A korszak legnagyobb alkotói

2021.09.18. 10:00

Goethe szülőháza mellett épült fel a német romantika első múzeuma

Az intézmény körüli munkálatokra 18,5 millió eurót, vagyis 6,4 milliárd forintot fordítottak.

Megnyitották a németországi Frankfurtban a világ első múzeumát, amelynek témája a német romantika művészete. A 18. és a 19. század fordulójának meghatározó művészeti irányzatát és stílusát bemutató épületet a korszak legnagyobb alkotói közé tartozó Johann Wolfgang von Goethe szülőháza mellett építették fel a Hessen tartományi nagyvárosban.

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a benne őrzött kincsek érzékenysége miatt a kiállítótermekbe nem juthat be napfény. Így az utcára néző oldalra az emeleteket összekötő, ablakos lépcsőházat helyezték.

A Goethe-ház mellett természetesen nem lehet egy ablaktalan homlokzat – szögezte le Christoph Mäckler, az épület tervezője.

Az utcai homlokzat leglátványosabb eleme egy ablakfülke, amely sötétedéstől kék fénnyel világítja be az utcát. Ez utal Novalis Heinrich von Ofterdingen című regényének első fejezetére, amelyben megjelenik a kék virág, a német romantika jelképe.

A legtöbben valószínűleg észre sem veszik ezt a szimbolizmust. Meglátják a frankfurti óváros romjaiból származó, apró kövekkel kirakott téglapadlót vagy éjjel a Hirschgrabenre világító, kék ablakot, és élvezik. Akkor is meg lehet mondani, hogy valami szép vagy nem szép, ha az ember semmit nem tud a romantikáról és a szimbólumokról – emelte ki a tervező.

Egy építésznek nem az az igénye, hogy mindenki megértse, hanem az, hogy a tereket úgy tervezze meg, hogy az emberek jól érezzék magukat bennük –tette hozzá.

A Német Romantika Múzeum, vagyis a Deutsches Romantik-Museum épületét tíz évig tartó előkészületi munka, az intézmény koncepciója körüli heves viták, valamint öt évi építkezés után adták át.

A szövetségi kormány, a tartományi kormány és a frankfurti önkormányzat támogatásával megvalósult múzeum a Goethe-házhoz hasonlóan kizárólag a német romantikával foglalkozik. A három emeleten, összesen 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon kéziratokat, grafikákat, festményeket és használati tárgyakat mutatnak be. Többek között láthatóak kompozíciós vázlatok Robert Schumann zeneszerzőtől, valamint képek a romantikus tájfestészet legfontosabb alkotói között számon tartott Caspar David Friedrich munkásságából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!