Mexikói sztárrendező

2019.02.27. 14:06

Alejandro González Inárritu lesz a zsűrielnök Cannes-ban

Az ötszörös Oscar-díjas rendező, a Birdman, a Bábel, vagy A visszatérő mexikói direktora lesz a 72. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramja zsűrijének elnöke – jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.

(FILES) In this file photo taken on May 23, 2017 Mexican director Alejandro Gonzalez Inarritu arrives for the '70th Anniversary' ceremony of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. - The five-time Oscar-winning Mexican director Alejandro Gonzalez Inarritu is to head the jury at this year's Cannes film festival, the organisers said on February 27, 2019. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto PIZZOLI

„Ez az első alkalom, hogy mexikói művész vezeti a cannes-i fesztivál zsűrijét” – hívta fel a figyelmet a közleményben Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux művészeti igazgató. „Cannes-ban minden filmnek helye van és a Babel rendezőjén keresztül a teljes mexikói filmművészetet ünnepelni fogja a fesztivál” – tették hozzá.

Az 55 éves Alejandro González Inárritu a Cannes-ban 2006-ban a legjobb rendezés díját elnyerő Babel című alkotás egyik főszereplőjét, Cate Blanchett ausztrál színésznőt követi a zsűrielnöki székben.

„A pályám kezdete óta a cannes-i fesztivál fontos nekem. Megtisztelve érzem magam, és boldog vagyok, hogy idén visszatérhetek, és nagyon büszke arra, hogy a zsűri elnöke lehetek. A filmművészet a bolygónk ereiben folyik, és annak pedig ez a fesztivál a szíve” – idézte a rendezőt a fesztivál közleménye.

A mexikói rendező 2000-ben első filmjével, a Korcs szerelmekkel a cannes-i fesztiválon tört be a világ filmes élvonalába. További öt filmje közül kettő, a Bábel és a Biutiful kapott meghívást a cannes-i hivatalos versenyprogramba, az első megkapta a legjobb rendezés díját.

Borítókép: Alejandro González Inárritu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!