Krimi

2023.09.02. 20:55

Hihetetlen fordulat: megtalálhatták az eltűnt maláj gépet

Szakértők szerint is az eltűnt maláj gép roncsait találták meg. Egy három éve kifejlesztett technológia vezethetett a nyomára.

Forrás: AFP

Fotó: NurPhoto

Hamarosan megfejthetik a repülés egyik legnagyobb rejtélyét: kiderülhet, hová tűnt az MH370-es maláj utasszállító. Még 2014 márciusában tűnt el a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó maláj MH370-es járat, 239 emberrel a fedélzetén. Eddig homály fedte, mi is történt, a gép roncsait ugyanis a mai napig nem találták meg, csak egy-két darab került elő. A hatóság úgy vélte, hogy a gépet szándékosan az Indiai-óceánba vezették.

A szerdán közzétett 229 oldalas jelentés szerint az eltűnt roncsok Perthtől mintegy 1560 kilométerre nyugatra találhatók. Az új helyet az amatőr rádióhullámok terjedése szerint számították ki. A kutatók, Richard Godfrey, Dr. Hannes Coetzee és Simon Maskell professzor a WSPR-t használták a repülőgép repülési útvonalának észlelésére és nyomon követésére.

"Ezt a technológiát az elmúlt három évben fejlesztették ki, és az eredmények hiteles új bizonyítékot jelentenek" - állapították meg a kutatók. "Összhangban van a Boeing elemzéseivel (...) és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem sodródási elemzéseivel, amelyek az Indiai-óceán körül talált törmelékről szólnak."

Amikor egy repülőgép átrepül egy amatőr rádiójelen vagy WSPR-kapcsolaton, megzavarja a jeleket, amelyek rekordjait egy globális adatbázis tárolja. A tanulmány 125 ilyen zavart használt fel a repülőgép útjának nyomon követésére több mint hat órán keresztül az utolsó rádiókapcsolatok egyike után, 18 óra körül.

A Boeing adatokkal, az Inmarsat műholdakkal és a sodródás elemzésével kombinálva „jelentős multidiszciplináris eredményt” mutat: elméletileg a lezuhanási helyet - írja a Bors.

A kutatók úgy találták, a gép az Indiai-óceánba zuhant, miután kifogyott az üzemanyaguk. A kiterjedt kutatások során azonban eddig nem találták meg a repülőgép roncsait...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!