Bulvár-celeb

2023.08.13. 16:00

Éreztük: soha nem volt olyan meleg a július, mint idén

A mostani július volt a föld legmelegebb hónapja a mérések kezdete óta.

Szolnokon is nagy sikere volt a párakapunak a kánikulában

Forrás: szoljon.hu

Fotó: Nagy Balázs

Az elmúlt néhány év teljesen világossá tette, hogy a világ már most is kezdi érezni a klímaválság riasztó hatásait, amelyekre sokan nincsenek felkészülve. A CNN tudósítása szerint ha bolygónk tovább melegszik, a világnak még szélsőségesebb időjárással kell szembenéznie.

 

A múlt hónap, amelyet világszerte hőhullámok és tüzek jellemeztek, 0,33 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az eddigi rekordot tartó hónap (2019 júliusa, amely átlagosan 16,63 Celsius-fokos volt). A levegő hőmérséklete is 0,72 fokkal volt melegebb, mint a júliusra vonatkozó átlag (1991–2020)

 

 – írta közleményében a  Kopernikusz.

A tudósok már július 27-én, még a hónap vége előtt „rendkívül valószínűnek” tartották, hogy 2023 júliusa lesz a legmelegebb hónap. Ez az értékelés arra késztette António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy kijelentse:

 

 az emberiség maga mögött hagyta a globális felmelegedés korszakát, és a „globális forrás” korszakába lépett.

 

Az óceánok felszíni vízhőmérséklete április óta szokatlanul magas, júliusban pedig példátlanul magas volt. Július 30-án 20,96 fokos abszolút rekordot mértek, és a hónap egészét tekintve a felszíni hőmérséklet 0,51 fokkal haladta meg az 1991-2020-as időszak átlagát.

 

Júliusban mind a globális felszíni hőmérséklet, mind az óceánok felszíni hőmérséklete tekintetében új rekordokat mértünk. Ezek a rekordok katasztrofális következményekkel járnak az emberekre és a bolygóra nézve, amely egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges eseményeknek van kitéve"

 

– mondta Samantha Burgess, a Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának (C3S) igazgatóhelyettese.

A Kopernikusz-jelentés arról is beszámolt, hogy az antarktiszi jégtakaró a műholdas megfigyelések kezdete óta júliusban érte el a legalacsonyabb kiterjedést, 15 százalékkal kisebbet az átlagosnál.

„Az idei év jelenleg a harmadik legmelegebb, 0,43 Celsius-fokkal a közelmúlt átlaga felett", és „a júliusi globális átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal áll az iparosodás előtti szint felett” – mutatott rá Samantha Burgess.

 

És még nincs vége: a 2023-as évben várhatóan lesznek még rekordok

 

„Az El Nino jelenség kialakulása miatt ugyanis viszonylag meleg év végére számítunk 2023-ban” – figyelmeztet a Copernicus-szolgálat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!