Bulvár-celeb

2023.06.22. 12:39

Versenyfutás az idővel: néhány órára elég levegő maradt az eltűnt tengeralattjáróban

Magyar idő szerint a kora délutáni órákban kerülhet sor arra, hogy elfogy a levegő a fedélzeten.

MW

Forrás: AFP

Továbbra sem találják a Titan tengeralattjárót, amely összesen öt fővel – köztük négy turistával – a fedélzetén indult az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz. Aaron Newman, a vízi jármű korábbi utasa ugyanakkor azt állítja, a Titan úgy tervezték, hogy 24 óra múlva visszatérjen a felszínre: olyan súlyok segítségével tud merülni, amelyek egy nap után automatikusan kioldódnak.

 A San-Diego-i Egyetem szakértője, Jules Jaffe,szerint az oxigénmegtakarítás nem lehetetlen, ám ehhez nagyon nyugodtan kellene feküdniük az utasoknak, így lassítva az anyagcserét.

A fennálló körülmények között nehéz és időigényes a tengeralattjáró utáni kutatás. A Titanic roncsa az Atlanti-óceánnak olyan területén fekszik − közel 4000 méter mélységben −, ahol rendkívüli hideg, és folyamatosan sötétség borítja, a tengeralattjárók lámpái csupán néhány méterre látnak el.

A Titant keresi a Deep Energy kutatóhajó a massachusetts-i Boston partjainál június 21-én 
Forrás: MTI/EPA

A Titant üzemeltető OceanGate vállalatot egyébként már évekkel ezelőtt figyelmeztették arra, a merülésnek katasztrofális következményei lehetnek – erről a The New York Times számolt be. Az amerikai napilap szerint a vállalat tengeri műveletekért felelős igazgatója, David Lochride 2018-ban arra mutatott rá, a tengeralattjárónak további tesztelésre lett volna szüksége a bevetés előtt.

A Titanon tartózkodó Stockton Rush, az OceanGate alapítójának felesége a Titanic halálos áldozatainak a leszármazottja. Wendy Rush ugyanis Isador Straus és Ida Straus ükunokája, akik a Titanic első osztályán utaztak 1912-ben. Túlélők később arról számoltak be, amikor a luxushajó legénysége igyekezett a nőket és gyermekeket a mentőcsónakokban elhelyezni, Ida Straus sorra utasította vissza a helyeket és inkább férjével a hajó fedélzetén maradt. Egyes vélekedések szerint a házaspár egymást átkarolva merült az Atlanti-óceán mélyébe és a hajó katasztrófájáról szóló, 1997-ben bemutatott világsikert arató Titanic című filmben őket is ábrázolták.

 

A mentőalakulatok szerdán már a Victor 6000 nevű francia robotjárművet is bevetették, amely 6000 méter mélyre képes merülni, hogy eddig mire jutottak a segítségével, elolvasható a magyarnemzet.hu cikkében

Frissítés:

Megérkezett a tengeralattjáró robottal felszerelt Atalante nevű hajó az Atlanti-óceán északi részére, hogy részt vegyen a Titanic roncsaihoz indult merülőhajó keresésében - írja az MTI a francia Ifremer tengerkutató intézet bejelentése nyomán. Az Atalante először hanglokátorok segítségével igyekszik feltérképezni a tengerfenék érintett részét, hogy pontosan bemérjék, hova érdemes leküldeni aVictor 6000 nevű robotot.

Szakértők jelenleg szinte minden reményüket ebbe a robotba helyezik, mely - Alistair Greig, a University College London tengerészmérnök professzora szerint - a rászerelt két robotkar segítségével elvileg képes lenne kábelt akasztani a kisteherautó-méretű Titánra, és így felhozni a felszínre.A robotot nagyerejű lámpákkal szerelték fel, így képes tájékozódni a tengerfenéken uralkodó teljes sötétségben. Ez viszont csak akkor segítség, ha felderítik a Titán pontos helyét, amelyről egyelőre nincs információ.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője azt közölte: London a térségbe vezényelte a brit haditengerészet egyik tengeralattjáróját, valamint a mentőegységek rendelkezésére bocsátott egy különleges felszereléssel ellátott repülőgépet is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!