Nemesrádó

2016.02.07. 13:18

Farsangbúcsúztató vidám verseny

Nemesrádó - Hetvenliteres kondérban rotyogó húsos káposzta illata fogadta Nemesrádón a Dely-napi kolbásztöltő-versenyre érkezőket szombaton délután a Gönczi Ferenc közösségi ház előtt.

Arany Gábor

A vidámsággal körített megméretést nyolcadszor rendezték meg, adózva ezzel a messze földön híressé vendéglősük, Dely Gyula emlékének, árulta el érdeklődésünkre a 350 lakosú község polgármestere, Gecse Anna. A hetvenes években működött becsületkasszás étterme miatt az ország távoli vidékeiről is sokan keresték fel Nemesrádót, a hétvégi vetélkedőre pedig a körjegyzőség településeiről érkezett a tíz csapat. A farsangot búcsúztató vidám délután nyitányaként a Rádi Band névre hallgató, fúvóssal, harmonikával, szintetizátorral is erősített, helybeliekből verbuválódott nyolctagú zenekar debütált.

A  kolbásztöltés megkezdése előtt az ügyességükről is számot kellett adni a csapatoknak. Egyebek mellett mini hébérrel bort mertek dunsztos üvegből palackba, kéz érintése nélkül ehettek hurkát, illetve zsinórra fűzött cseresznyepaprikát, valamint szívhattak fel vékony csövön át paradicsomlevet, s még más gyakorlatokon kellett túljutniuk, mire végre kézhez kapták a bélbe valókat, s kezdődhetett a kolbásztöltés versenye.

Ehhez az alapanyagot egyébként helyben termelték meg. A községben a közmunkaprogramban dolgozók ugyanis a zöldségtermesztés mellett száz tojótyúkról gondoskodtak és felhizlaltak hat disznót is. Utóbbiak közül egy főszerephez jutott szombaton, a megméretésen elkészült finomságokkal pedig a Dely-napi menüt gazdagították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!