Nemeshetés

2015.09.27. 14:27

Jövőre már duplán lesz okuk ünnepelni

Nemeshetés - Ötödik alkalommal rendezte meg gesztenye fesztiválját szombaton a gyümölcsről híres település. És a siker évről évre egyre nagyobb sikerrel.

Fincza Zsuzsa

Nemeshetés hagyományos, gazdasági jelentőséggel bíró gyümölcse, a gesztenye megérdemli az ünneplést szögezte le Magyar Kálmán polgármester. Sok fa azonban kezd kiöregedni, ezért az önkormányzat úgy döntött, saját gesztenyést telepít, s már 50 százalékos készültségről számolhatok be. A területet bekerítettük és vásároltunk 170 szelídgesztenye csemetét is, méghozzá olyan oltványt, amelyik ellenáll a gesztenye halálos betegségének. Hamarosan el is kezdjük a közmunkásainkkal az ültetést.

A fesztiválon akkora volt nyüzsgés, hogy félő: kinövik a frissen felújított kultúrházat és környékét. Gazdag volt a felhozatal szemnek, fülnek és gyomornak is utóbbi kinálatból pedig persze a gesztenye sem hiányozhatott.

Mi így drótra fűzve parázson sütöttük a gesztenyét mutatta be a szüretkor vagy pásztorkodás közben szokásos csemegekészítés módját Varga László, aki feleségével a fesztivál újdonságaként egy hagyományőrző portát varázsolt a bejárat közelébe. Olyan gyümölcsök, étkek (kalácsok, pogácsák, piték) és italok (jófajta tüskéskörte pálinka, aranyló óbor) kellették itt magukat, amelyek régen is asztalra kerültek a nemeshetési portákon.

A kulturális programban színpadra lépett többek közt az alibánfai Lila akác, a pókaszepetki Őszirózsa és a csácsbozsoki Évgyűrük dalkör, az apáti Citera szakkör, prémiumként pedig a Kiszöv Senior Táncegyüttes is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!