Nemesapáti

2010.05.10. 18:54

Három kard és három rózsa a Szerető Szívben (képgalériával)

Hazánk majd’ minden katolikus templomában, kápolnájában találkozhatunk egy különösen titkos-értelmű szoborral, amely Máriát ábrázolja. Ő, a Rosa Mystica. A Garda-tó mellett lévő kisvárosban, 1947. június 13-án Pierina Gilli ápolónőnek megjelent a Szűzanya. Pár nappal ezelőtt a jelenés helyszínén voltunk

Horváth László


A sportbarátok szinte biztos, hogy találkoztak már Montichiari nevével, hisz egy nemzetközileg ismert férfi röplabda csapattal büszkélkedhet ez a kis olasz városka.

A szentmise után egy gyors fotó készült a Dóm bejáratánál, aztán igyekszünk, mert még a várba is el szeretnénk jutni. Alig félórai utazást követően a tótól pár lépésnyire (talán 10 méterre) lévő parkolóba érünk. Itt már „nyomor” van. Vagy huszonöt autóbusz, és megszámlálhatatlanul sok gépkocsi van. A csoport tagjai sétálni indulnak, a buszvezető azonban int nekem, hogy maradjak. Olyat látok, amit ha nem látnék, el sem hinném. Olyat, aminek elmesélést követően azt kérdezik: és fotó van róla? Hát, hittem is, meg nem is. A sofőr elővette elemózsiás kosárkáját, kivett belőle egy szelet kenyeret, egy falatnyi fasírtot és egy esetes uborkát. Leült a lépcsőre. És ekkor, komótosan felénk totyogott egy vadkacsa. Körbenézett, majd a sofőr tenyeréből kivette a kenyeret – megette. Ezután a fasírtot tüntette el. Az ecetes uborkát is elfogadta, de egy kóstolás után úgy dobta ki a csőréből, hogy csak, na! Aztán szemrehányóan eltotyogott. Nos, a kacsa nyeli a nokedlit, eszi a fasírtot, de az ecetes uborkát nem bírja


Schió egy egészen eldugott kis városka. Kacskaringós út vezet a jelenések helyéhez. A buszt az út mellett kell hagynunk, mivel nincs arra lehetőség, hogy a hegyek között megfordulhasson. Így sétálva tesszük meg a majd’ egy kilométeres utat. Az út mellett vadhagyma és babér sorakozik, a kakukkfű jól megfér a futó-fenyővel.

Renato Baron 1932. december 7-én született Schió-ban. 1985. március 25-e volt, amikor a X. században épült kis templomban, a Madonna meghívta Renatot, hogy vele együtt induljon el a hit útjára. Ettől a naptól kezdve több százra tehető a Szűzanyával történt beszélgetések száma, Renato 2004-ben bekövetkezett haláláig. E jelenések többnyire a Monte Christo hegyén végzett Keresztút végén történtek.


A jelenések legfontosabb üzenete? Talán az, hogy nem utasíthatjuk vissza senki jóságát sem, még ha az igen nehezünkre esik is. Egy alkalommal így szólt Renatohoz a Madonna: „adjátok át minden szereteteteket” (1986. március 25.) Ez ’A Szeretet Műve’, amit a Szeretet Királynője vezet, a Regina dell’ Amore.

Jócskán késében vagyunk, még hosszú út vár ránk. Az eredeti tervek szerint úgy este tíz körül Magyarországon lettünk volna. Hajnali fél kettő körül léptük át a Szlovén-Magyar határt. Cseppet sem bánkódva a „késés” miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!