Nagylengyel

2013.05.27. 17:04

Területhasználatról vitáznak a szomszédok

Út vagy nem út, és ha út, ki jogosult a használatára? - ezen a kérdésen vitázik közel egy éve három szomszéd, akik rokoni kapcsolatban is állnak egymással.

Horváth A. Attila

Lapunkat a nagylengyeli Pálvölgyi Zoltán kereste meg azzal a panasszal, hogy szomszédjuk elzárta a Cser utcai házuk megközelítésére szolgáló utat. Így sem a Pálvölgyi család, sem szükség esetén a tűzoltó- vagy a mentőautó nem tud behajtani a házhoz, mondta. A szomszéd - Németh József - még tavaly helyezett el egy haszongépjármű-karosszériát a kifogásolt területen. Erre Pálvölgyi Zoltán rendőrt hívott, kiderült azonban, hogy a ránézésre útnak tűnő, részben Némethék birtokához tartozó szakaszra nincs szolgalmi jog bejegyezve. Pálvölgyiék panaszukkal a gellénházi jegyzőt is megkeresték, ám dr. Szemes Róbert tavaly júniusi határozatában a birtokvédelmi kérelmet elutasította.

Az eljárás során a jegyző ugyanis megállapította: bár a kérelmezők a kérdéses utat használták, önmagában a használat nem jelenti azt, hogy az útnak birtokában vannak, birtokvédelemre tehát nem jogosultak. A vizsgálat azt is konstatálta, hogy a hatályos térképek nem jelzik az utat.

Az elzárt szakaszt mutatja Pálvölgyi Zoltán. Közel egy éve nem lehet innen megközelíteni a házukat (Fotó: Katona Tibor)

Ezután a panaszosok polgári pert indítottak a szomszéddal szemben, így szeretnék elérni a szolgalmi jog megállapítását. Több tárgyalás lezajlott, a bíró helyszíni szemlén is járt idén tavasszal, Pálvölgyiék pedig időközben földmérővel mérették ki a területet. Ez utóbbi eljárás megállapította, hogy az út egy része önkormányzati terület, a többi Németh József ingatlanához tartozik.

Mi is jártunk a helyszínen.

- Az egész ügy azzal kezdődött, hogy kértem a Jóskát, vigye el az ablakom alól a gépalkatrészeit, erre ő az útra rakta azokat, elzárva a feljáratot. Ezt a részt mindig is útként használtuk - hangsúlyozta Pálvölgyi Zoltánné, Zoltán édesanyja, az egyik "elzárt" ház tulajdonosa. A másik szomszédban élő idős hölgy (Pálvölgyi Zoltánné nagynénje, aki 1958 óta lakik a Cser utcai ingatlanon) megerősítette, hogy a kezdetektől útként funkcionált ez a terület.

A panaszosok elmondták azt is, hogy a régi térképek még jelezték itt az utat, most viszont - mivel a telkeik körül vannak kerítve - nem lehet járművel feljutni a két házhoz. Zoltán nehezményezte, hogy a lezárás óta a főútról egy meredek lépcsősoron kell cipekednie, kénytelen volt itt felhordani a házig több köbméter fát és az állatoknak a takarmányt.

Egészen másként látja a helyzetet Németh József. Mint lapunknak elmondta, úgy kapta meg a szüleitől a házhelyet, hogy nem volt rajta út, az utat ő maga építette ki a saját udvarán, ezt számlákkal tudja igazolni. Egy része valóban önkormányzati területre esik, de az csak az alant húzódó főút rézsűje, amit amúgy is ő gondoz már 1995 óta.

- Tehát ha valaki jogot formálhat erre a részre, az én vagyok. Ha itt korábban is út lett volna, akkor a térképnek jelölnie kellene. Egyébként én is kimérettem a földet, és egyértelműen kiderült, hogy az én tulajdonom, leszámítva a keskeny önkormányzati részt, ahol viszont nem lehetne elférni autóval az itt álló oszlopok miatt. Az igaz, hogy Zoltán nagymamájával megegyeztünk, amíg ő él, közlekedhetnek a területemnek ezen a részén, cserébe én az ő területüknek egy részét használom - fejtette ki.

Az egyezség tartott is addig, amíg József nagynénje (Zoltán nagymamája) élt. Később a kölcsönös területhasználatból vita kerekedett, ezért József úgy döntött, nem engedi meg a továbbiakban, hogy a birtokán közlekedjenek. Ezt részben azzal indokolta, hogy az udvarát körbe szeretné keríteni, mivel többször betörtek már hozzá és jelentős kára keletkezett. Azt is elmondta: Pálvölgyiéknek az Arany János utcában van két házhelyük, azokon át most is fel tudnak hajtani a házuk elé, tehát nem igaz, hogy elzárta volna őket a külvilágtól. (Pálvölgyi Zoltán erre lapunknak úgy reagált: egyszer fordult elő, hogy kényszerből a szántáson keresztül hozott szénát az állatoknak autóval. De a szántásban nincs út, ha felázik, járhatatlan, ráadásul a terület egy része nem az övék, így itt nem lehet rendszeresen közlekedni).

Németh József hozzátette, hogy Pálvölgyiék a Cser utcáról a rézsűn át is kialakíthatnának utat a házukhoz, erre ő még árajánlatot is kért. Pálvölgyiék szerint ez a meredek partfal és a közművezetékek miatt nem lehetséges, vagy ha mégis, drága volna, egyébként pedig van út, csak éppen elzárja a szomszéd.

A végső szót a bíróság mondja majd ki az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!