Nagykanizsa

2015.11.19. 19:14

Szent Erzsébet kenyere

Nagykanizsa – Csütörtökön, Erzsébet-napon Szent Erzsébet-kenyeret osztottak a reggeli és az esti szentmiséken a Jézus Szíve Plébánián.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Szűcs Imre plébános elmondta: régi hagyomány, hogy az évnek e napján Szent Erzsébet-kenyeret osztanak a híveknek. Míg a legendárium szerint árpádházi szentünk a szegényeket támogatta a kenyérrel – ma már ennek inkább a lelkisége a fontos.

– II. Endre magyar király és Merániai Gertrúd lánya, Erzsébet a leghíresebb a magyar szentek közül – bocsátotta előre a plébános. – Erzsébetet többnyire rózsákkal a kosarában ábrázolják. Ennek oka az a legenda, hogy férje halála után Erzsébet a szegényekről gondoskodott. Egyszer kenyereket vitt gondozottjainak, amikor találkozott az anyósával. Utóbbi kérdésére, hogy mit visz a kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a további jótékonykodást, azt válaszolta, hogy rózsákat. Isten csodája, hogy amikor megmutatta a kosarát, a kenyerek helyett valóban illatos rózsák voltak benne.

Az esti, 18 órai szentmise egyik résztvevője, Lenkovics Szilvia (középen) szívesen vette a Szent Erzsébet kenyeret dr. Barbalics Józsefnétől és az esti misén szolgáló Arányi Zoltán káplántól
Fotó: Szakony Attila

Imre atya hozzátette: a misén a pap hagyományosan megáldja a kenyereket – így történt ez most is, a 200 darab cipócskát aztán a Nagykanizsai Katolikus Karitász csoport aktivistái osztották szét a hívek között dr. Barbalics Józsefné elnök vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!