Nagykanizsa

2014.03.10. 12:05

Orbán: biztos alapokon az egészségügyi rendszer

A körülbelül 4 milliárd forintból megújított, s bővített Kanizsai Dorottya Kórházat avatta fel hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök.

MTI

Taps és ováció fogadta hétfőn a nagykanizsai kórház előtt Orbán Viktort, aki az intézmény közel 4 milliárd forintos átfogó fejlesztését jött felavatni. Mint mondta: március elsejétől új időszámítás kezdődött Kanizsán is, hiszen a kormány 6.3 milliárd forintos adósságot vállalt át a dél-zalai várostól. Mindeközben az elmúlt négy évben 35 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a városba, azaz a kanizsaiak jó üzletet kötött a mostani kormánnyal.

– Az elmúlt időszakban szinte szokássá vált, hogy új gyárakat avatunk fel, hiszen a kormány vállalta, hogy talpraállítja a gazdaságot, ám az ország újraiparosítása pehelysúlyú mérkőzés ahhoz képest, mint amit az egészégügy újjászervezése jelent – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az ország többsége még 2008-ban közösen mondott nemet arra, hogy egyesek üzletet csináljanak az egészségügyi rendszerből.

– A döntés jónak bizonyult, hiszen az elmúlt ciklusban nemhogy nem dőlt össze a rendszer, de jelentős fejlesztéseket is sikerült végrehajtani, így például negyedével csökkent a kórházak adósságállománya, közel 400 különféle fejlesztési projekt fut és sikerült mérsékelni az orvosok külföldre vándorlását is – mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: ugyan a nyugati bérektől még messze áll a hazai egészségügy, de legalább a bérrendezés első lépcsőfokait megmászták, amelynek eredményeként közel százezer orvos és ápoló anyagi helyzetét sikerült megkönnyíteni.

– Ráadásul a béremelésekhez, fejlesztésekhez szükséges forrásokat nem más területekről vontuk el, hanem a népegészségügyi termékadóból befolyt összegekből teremtettük elő.

A miniszterelnök a kanizsai kórház felújítása, illetve bővítése kapcsán hangsúlyozta: több mint 20 éve nem került sor a Kanizsai Dorottya Kórház átfogó rekonstrukciójára, de a mostani közel 4 milliárd forintos beruházással nem csak nagymértékben javult az ellátás színvonala, de optimálisan kihasználható, költséghatékony és fenntartható módon működtethető intézmény jött létre.

Orbán Viktor miniszterelnök Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár társaságában hétfőn a megújult sürgősségi betegellátó osztálya betegirányítási részlegét is megtekintette (Fotó: Szakony Attila)

A konkrét fejlesztésekről dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója beszélt. Mint mondta: a beruházás eredményeként bővült a sürgősségi betegellátó osztály alapterülete, az orvostechnikai berendezések, eszközök modernizációja pedig megteremtette a feltételét annak, hogy a legsúlyosabb állapotú betegek is időveszteség nélkül a legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Mindezek mellett, teljes egészében megújult a központi műtőblokk, az intenzív osztály, s a szülészeti egység, valamint egy új, urológiai, endoszkópos labor is megkezdte működését.

– Kuriózumnak számít intézményünkben a mikrobiológia, ami a korbonctanhoz hasonlóan új helyre költözött – mondta a főigazgató. – Megújult a főépület lépcsőháza, automata tűzoltórendszer épült ki, illetve a kórház elektromos hálózata is jelentős fejlesztésen esett át. Az építkezés mellett, komoly orvosszakmai, valamint informatikai fejlesztés is történt az intézményben. Mindez az ellátás színvonalát is javítja.

A hétfői avatás alkalmával Cseresnyés Péter polgármester is szólt a kórház előtt összegyűlt több száz kanizsaihoz. Mint mondta: a kórházi fejlesztés egyrészt a város és a térság ünnepe, hiszen az itt élő mintegy 100 ezer ember egészségügyi ellátása javult a beruházással.

– Ünnep ez a nap az országnak is, hiszen újabb erős bástyája született újjá Kanizsán az egészségügynek – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: a város és a régió további fejlesztése motorja lehet az ország fejlődésének is, hiszen Nagykanizsa összekötő kapocs a déli tengeri kikötőkkel és az észak-olasz iparvidékkel is.

Göndör: Orbán látogatása nem feledteti Dél-Zala lecsúszását

Orbán Viktor látogatása nem feledteti a dél-zalai térség lecsúszását, mert az elmúlt években nem munkahelyeket hoztak, hanem szavazatokat vittek a Fidesz politikusai - fogalmazott a baloldali összefogás pártjainak helyi képviselőjelöltje hétfőn Nagykanizsán.

Göndör István Orbán Viktor nagykanizsai látogatása kapcsán, a város polgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt mondta: Orbán Viktor "államilag támogatott tolvajlást, állami szintre emelt korrupciót, diktatúrát, félelmet, kiszámíthatatlan jövőt" hagy maga után. Szerinte Nagykanizsán minden eladó, kiadó, "csak a csókosok gazdagodnak, de azok törvényileg szentesített pofátlan módon".

A Fidesz négy évét értékelve úgy fogalmazott: a kiskeresetűek elvesztették az adókedvezményüket, "cserébe átverték őket a családi kedvezménnyel", nőtt az éhező gyermekek száma. "Az egykori antikommunista Orbán olyan mohósággal kobzott el magánjavakat, hogy arra még az ötvenes évek padlássöprői is elismeréssel csettintenének", a miniszterelnök "Rákosi Mátyás után ma a nagy orosz testvér leghűségesebb szövetségese" - hangoztatta.

A gáztározók konganak az ürességtől, az ukrán válság azzal fenyeget, hogy az oroszok elzárják a csapokat. A közműcégek veszteségeit pedig kizárólag adókból tudja pótolni az állam, "vagyis a rezsicsökkentésből a választások után rezsiadók lesznek" - fogalmazta meg kifogásait az ellenzéki politikus.

Mint mondta, Orbán Viktor "letette a fegyvert az államadósság elleni háborúban", mert az államadósság ma rekordszinten van. Egymillió új munkahelyet ígért, de ebből "félmillió Németországban, Angliában és Ausztriában valósult meg, a többi pedig papíron". A foglalkoztatottsági statisztikák kozmetikázottak, "a valódi, piaci munkahelyek száma az elmúlt négy év során érdemben nem emelkedett", a kormány elűzte a munkahelyteremtő befektetőket is - jelentette ki Göndör István.

Sajtótájékoztatója végén érkezett a nagykanizsai Erzsébet térre a miniszterelnök és kísérete; Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármesteren kívül támogatók és tüntetők is. A kormány hívei "Hajrá Péter! Hajrá Viktor! Hajrá Zala! Hajrá Magyarok!" feliratú táblával és tapssal üdvözölték Orbán Viktort. Az ellenzéki tüntetők füttyszóval, illetve "Orbán nem hazaáruló, csak eladta az országot!" feliratú táblákkal demonstráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!