Nagykanizsa

2014.05.13. 17:20

Népművelők szakmai konferenciája Nagykanizsán

Nagykanizsa - Harmincegyedik alkalommal gyűltek össze a népművelő szakma képviselői. Idén a dél-zalai város az esemény házigazdája.

Papp Attila

- A vándorgyűlések mindig egy kicsit a lenyomatai az adott pillanat közművelődési helyzetének - mondta a szervező Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Sajó Attila. Azért fontos ez a három nap, hogy egy-egy kérdést mélyebben is elemezhessünk. De ez az esemény egy nagyon jó kapcsolatépítő tréningként is felfogható. A népművelőknek mára az lett a feladata, hogy a helyi jelentőségű, lokális közösségi érdekeket szolgálja. Nem a rendezvényszervezés, hanem a közösségszervezés a fontosabb, vagyis a közösség építése. A pillanatnyi helyzet a népművelődés szemszögéből jó, hiszen a 80 milliós látogatói szám minket igazol. Sem a mozi, sem a színház vagy a múzeumok nem vonzanak annyi érdeklődőt, mint a művelődési házak.

Beke Márton minisztériumi közművelődési főosztályvezető a közösségi művelődés lehetőségeit elemezte.

- A Nemzeti Művelődési Intézet, illetve ennek megyei irodái jelenthetik a jövőt. Ezek a népművelést érintő megyei hálózat kialakításában, a mintaprogramok kidolgozásában, és a kulturális közfoglalkoztatás esetében is kiemelkedő jelentőséggel bírnak - mondta Beke Márton.

A vándorgyűlés a következő napokban szakmai fórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!