Nagykanizsa

2016.12.14. 15:22

Fiatal versmondók sikerei

Nagykanizsa - A Szatmárnémeti Református Gimnáziumban tartották a XXIV. Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyt, melyen a Batthyány-gimnázium tanulója Baj Bianka győzött, a harmadik helyen Micsinai Dominik végzett.

Benedek Bálint

Erdély egyik legrangosabb versmondó versenyét az Árpád Egyesület és a Szent-Györgyi Albert Társaság szervezte, s a kanizsai Hevesi Versmondó Kör tagjai ez idő alatt rendszeresen képviseltették magukat. Gellért Sándor költő, műfordító 100 éve született, versei erős magyarságtudatot közvetítenek, a térségnek fontos, hogy ezzel a versennyel emlékezzenek rá.

Ezúttal 20 induló nevezett, akiket egy szakértőkből álló zsűri hallgatott végig. Voltak köztük színművészek, rendezők és a kanizsai Horváth István Radnóti-díjas versmondó is, aki tavaly nyert.

Nem volt megkötés, bármilyen verssel lehetett nevezni, a kanizsai Schmidt István tanítványai közül Kánya Antalné Kiss József Simon Judit című zsidó témájú versét adta elő. Ezután a szintén kevéssé ismert költő, Lesznai Anna Az öreg cseléd című művét is kiválóan mondta el. Számos emléklap és a különféle szervezetek elismerő oklevelei mellett a 76 éves hölgy a versenyzők által felajánlott díjra a legbüszkébb.

Fotó: Benedek Bálint

Móra Ferenc A legszebb nyelv valamint Márai Sándor Mennyből az angyal című versének előadásáért a Batthyány-gimnázium végzőse, Baj Bianka aranyérmet, s számos oklevelet is begyűjtött.

- Tavaly ezen a versenyen semmi sem sikerült, rossz szájízzel is jöttem el onnan, most viszont minden a helyére került - fogalmazott Bianka. - Jó pontszámokat kaptam, élveztem az előadást, ez a hallgatóság arcán is látszott.

A szintén „batthyányis" Dominik kissé csalódott, hogy „csak" a bronzérmet szerezte meg. Pedig amikor előadta Vass Albert Mikor a bujdosó az Istennel beszél című versét és Weöres Sándor Összekevert újságcikkek című novelláját még úgy érezte, hogy ott lehet Bianka mögött. Szerinte az ezüstöt megszerző helyi induló csörgődobot is használt, ám a szabályok ezt nem tehették volna lehetővé, ám mivel a hölgy előadásmódja annyira megfogta a zsűri művész - figyelmen kívül hagyták.

Schmidt István tanítványaira legközelebb tavasszal vár újabb megmérettetés. A kör tagjai viszont addig sem unatkoznak, Bianka minden erejével a fővárosi Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára készül. Dominik a budapesti József Attila versmondó verseny január 28-ai elődöntőjére tanul új költeményeket, míg Kánya Antalné április első hétvégéjén esedékes hévízi Szabó Lőrinc versmondó összejövetelre koncentrál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!