Nagykanizsa

2014.12.03. 14:22

Egyedülálló kutatóközpont Nagykanizsán

Nagykanizsa – Az országban először a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszán ünnepélyes keretek között megalapították a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpontot, melynek létrejöttéről szerdán együttműködési megállapodást is aláírtak valamint díjakat adtak át. A témakör szakértői pedig országos konferencián találkoztak.

Benedek Bálint

A víz- és szennyvíztisztítással kapcsolatos tudás, mint a „tiszta víz" előállításának megalapozó eleme, a jövő nagy kihívását jelenti a lakosság és az ipar számára egyaránt. Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, dr. Friedler Ferenc a Pannon Egyetem dékánja, Borsos Ferenc a Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Szalai István a Pannon Egyetem mérnöki karának dékánja egyaránt a vízkezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az oktatás, a kutatás és az innováció egymást erősíti. Az egyetem nívós oktatói bázisával kiváló szakembereket képezhetnek e területen. Dr. Friedler Ferenc kiemelte: a kutató és fejlesztő központ megalakításával nagyot léptek előre, hiszen a hosszú távú fejlesztési folyamat indul ezen a területen, mely közvetve a vidék-, és a régió fejlesztését is szolgálja.

Dr. Friedler Ferenc a Pannon Egyetem rektora Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek adja át a nívós elismerést. Fotó: Gergely Szilárd

Az együttműködés első lépéseként rendezték meg az I. Soós Ernő tudományos konferenciát, melynek keretében együttműködési megállapodást írt alá a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont létrehozásáról és működtetéséről dr. Friedler Ferenc, Cseresnyés Péter és Borsos Ferenc. Az együttműködés célja, hogy a víztisztítás, vízkezelés területén nemzetközi szintű kutatásokat végezzenek, ezáltal Nagykanizsa országos és nemzetközi központtá válhat. A névadó, a tavaly elhunyt becsehelyi születésű, Soós Ernő vegyészmérnök, környezetvédelmi szakmérnök és fejlesztőmérnök innovatív gondolkodásával tűnt ki. Segítségével a Hidrofilt Kft. olyan fejlesztésekre tett szert, melyek lehetővé tették, hogy vízkezelésben piacvezetővé válhasson Magyarországon.

A konferencián ünnepélyes keretek között Pannónia Felsőoktatásáért díjat vehetett át Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki Nagykanizsa polgármestereként elévülhetetlen érdemeket szerzett a Pannon Egyetem hálózatos működésének megteremtésében. Széles körű kapcsolatrendszerét felhasználta arra, hogy az egyetem és a kanizsai kampusz Zala és Somogy megyében, illetve a szomszédos horvát és szlovén területeken ismertté valamint elfogadottá, nemzetközi pályázati kategóriákban megkerülhetetlenné váljon. S bejelentették, hogy megalapították a Soós Ernő ifjú kutatói díjat, mely a magyar vízkezelés-víztisztítás területén fellelhető tudás feltérképezését segíti elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!