Nagykanizsa

2014.03.22. 08:20

Nemsoká kritikus tényező lesz a friss víz

Nagykanizsa - Alternatív energiaforrások vannak, de a víznek nincs alternatívája véli Petró Gyula, a vízkezeléssel foglalkozó BWT Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Horváth-Balogh Attila

 

Petró Gyula (jobbra) szerint egyre több helyi vízkezelő rendszert kell kialakítani, ha nem változtatunk szemléletünkön

A szombati World Water Day, tehát a víz világnapja központi témája a víz és az energia kapcsolata volt. Erről is beszélgettünk a szakemberrel.

- Kevéssé köztudott, hogy 2,5 deciliter sör előállításához 75 liter vizet használunk el, ahhoz pedig, hogy egy csésze kávé az asztalunkra kerülhessen, 140 liternyi víz kell bocsátotta előre. Viszont a Föld 1,32 billió köbkilométeres vízkészletének mindössze 0,1 százalékát kitevő felszíni vizet használjuk csak ivóvízfogyasztásra, illetve ipari célokra is, mert ennyihez férünk hozzá különösebb nehézség nélkül. A tengervíz a 97,6 százalékát, a talajvíz 1,8, míg a gleccserek, a jég és a hó az 1,5 százalékát teszi ki a teljes készletnek. Nem nehéz belátni, hogy ez a nem túl nagy méretű felszíni vízkészlet véges. Földünkön már most is édesvízhiány van, ami például Amerika középső részén, Észak-Afrikában, Közép- és Dél-Ázsiában, sőt, Európa egyes területein is jelentős méreteket öltött mára. A vízfogyasztás az elmúlt évszázadban a hatszorosára nőtt és számítások szerint 2050-re ismét megduplázódik. Az egyre szűkülő források miatt a friss víz hamarosan a globális gazdaság kritikus tényezőjévé válik. A vízválság olyan probléma lesz, mely igen rosszul érinti a legszegényebb államokat, de a gazdagabb országokra is hatást gyakorol.

A Föld több pontján van már most édesvízhiány, ezért is lesz egyre nagyobb érték a friss víz, s kerül előtérbe a takarékosság.  Fotó: Szakony Attila

Létfontosságú lenne hát a takarékoskodás de hogyan?

Az előbbiekből látható, hogy a legtöbb termék előállításához elengedhetetlen a víz. Köztudott, hogy az energia például villamos energia előállításához rengeteg vizet használunk fel. Ahhoz pedig, hogy a vizet eljuttassuk a felhasználás helyére, szintén energiára van szükség. A vízzel tehát úgy is takarékoskodhatunk, ha spórolunk az energiával.

- A krízis mérséklése okán általánossá válik a helyi vízkezelő rendszerek használata, melyek megoldást jelentenek a vizek növekvő szennyezettségére is. Például Spanyolországban sok helyen már most is a tengervizet sótalanítják, annyira problémásak a felszíni vizek tette hozzá végül Petró Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!