Nagykanizsa

2016.04.01. 16:58

Koszorúzás és portya - Thúry György várkapitányra emlékeztek Nagykanizsán

Nagykanizsa – Thúry György halálának 445. évfordulójára emlékeztek a városban. A helyi baranta közösség több helyszínen is koszorút helyezett el.

Pásztor András

A kanizsai baranta közösség már évek óta ápolja Thúry György emlékét. A híres várkapitány halálának évfordulóján a történelmi gúnyába öltözött csapat – gyerekek és felnőttek – végigjárják, s megkoszorúzzák a városban található Thúry-szobrokat.


– Kanizsán négy szobrot is állítottak a „Dunántúl oroszlánjának, akitől annak idején úgy féltek a törökök, mint a tűztől" – mondta Vörös András, aki hozzátette: a kiváló bajvívó hírében állt Thúry közel hatszáz, életre-halálra menő párviadalt nyert meg. – A tiszteletünket és a megbecsülésünket szeretnénk leróni az emléke előtt, ha büszkék lehetünk magyarságunkra, akkor az többek között Thúrynak köszönhető.

A közösség szombaton hatodik alkalommal indul a Thúry Portyára, melynek végállomása Orosztony, a várkapitány feltételezett sírhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!