Nagykanizsa

2016.03.04. 17:50

Nagykanizsán járt Cseresnyés Péter és Szabó Zsolt

Nagykanizsa – Szó sincs államosításról, a hulladékkezelési feladatok ellátására létrehozott holding elsősorban a jövőbeli fejlesztéseket koordinálja s a szakmai irányelvek teljesülését figyeli – mondta pénteken Szabó Zsolt, a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

Pásztor András

Szabó Zsolt kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár pénteken Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár társaságában járt Kanizsán. Szabó Zsolt egyrészt szakmai beszélgetést folytatott a kanizsai önkormányzat tulajdonában lévő Netta-Pannonia Kft. ügyvezetőjével, Horváth Balázzsal, majd azt követően az állami holding működéséről adott részletes tájékoztatást.

– A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy az önkormányzatok jogosultságai továbbra is megmaradnak a hulladékkezelést illetően és a szolgáltatók feladatai sem változnak – mondta Szabó Zsolt, aki hozzátette: a hulladék szelektivitására és újrahasznosítására ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen az európai uniós előírásoknak megfelelően 2020-ig 65-75 százalékra kell növelni ezen arányszámot.

Dénes Sándor polgármester (balról), Szabó Zsolt és Cseresnyés Péter államtitkár a tájékoztatón
Fotó: Gergely Szilárd

Mint elhangzott: a holding elsődleges feladatai közt szerepel a szakmai irányítás, a követeléskezelés és a nonprofit jelleg fenntartása.

– Rövidesen elkészül az a miniszteri rendelet, ami kiszámíthatóvá teszi a társaságok finanszírozását, s amely egy kompenzációs rendszert is magában foglal – mondta az államtitkár.

Szabó Zsolt jelezte: a szektor jelenleg kimutatható vesztesége közel 14 milliárd forint, ám ennek nagy részét optimalizálással és megfontolt fejlesztésekkel csökkenteni lehet.

– A jövőben például bővíteni szeretnénk a szelektív feldolgozást, ami jelentős bevételnövekedést eredményezhet, illetve a rövidesen megnyíló pályázati források elosztásakor is arra törekedünk, hogy a szükséges fejlesztéseket támogassuk – mondta Szabó Zsolt.

A sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: ezen jövőbeli fejlesztések és beruházások kapcsán jelentősen növekedhet a munkaerőigény is, például úgy, mint a Netta-Pannonia Kft.-nél, ahol ma már közel 200 dolgozót foglalkoztatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!