Nagykanizsa

2016.03.16. 14:58

Felzárkóztatás és fejlesztés - Hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoznak

Nagykanizsa – Immár húsz éve minden szombaton gyerekzsivajtól hangos a Bogdán János Közösségi Ház. A hétvégi kollégium tehetségfejlesztő programja jóvoltából ugyanis több tucat hátrányos helyzetű fiatallal foglalkoznak itt.

Rajki Zsófia

A szombati iskolát 1996-ban a nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat indította el, elsősorban nehéz körülmények közt élő, zömmel roma ifjak számára. A közösségépítés és a tanulmányi felzárkóztatás volt a cél, e szellemben működött tizenöt éven keresztül a program, amelynek működtetését 2011-től az Anosztru Országos Cigány Egyesület vette át. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a tehetségfejlesztés és -gondozás mind a mai napig zavartalanul működik a közösségi házban.

– Hétköznapi iskolai feladatok megoldása, segítség a következő hétre való felkészülésben és útmutatás a mindennapokhoz – ez volt a program igazi értelme, mozgatórugója már a kezdetektől – hangsúlyozta Lendvai Ferenc, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Szombatonként, reggeltől délig alsó és felső tagozatos gyerekek, valamint középiskolás korúak tanulnak együtt nálunk. Jelenleg 25 fős az iskola létszáma, amihez szakpedagógusi gárda is tartozik.

Szombat délelőtt a kisebbségi közösségi házban. Zsiga Bendegúz (balról), Horváth Richárd, Zsiga Balázs éppen leckét ír
Fotó: Szakony Attila

Benedek Miklós már a kezdetektől tanít természettudományi tantárgyakat a „szombati iskolában".

– A gyerekek szívesen jönnek ide tanulni – árulta el a pedagógus. – Nincs minősítés, stresszmentes környezetben zajlik az oktatás. Emellett lehetőségünk van egyénileg foglalkozni a diákokkal. Minderre normál iskolai keretek között nem mindig jutna idő. Hozzák a házi feladatokat, közösen megoldjuk, s amiben hiányosságuk van, abban korrepetáljuk őket.

– A matek ment legnehezebben, de szerencsére itt sokat segítenek – mesélte a 19 éves Bogdán Ferenc, aki immár négy éve vesz részt a programban. – Az érettségit is gond nélkül vettem, jelenleg a Cserháti iskolában CNC-programozónak tanulok. Hogy miért szeretek ide járni? A tanárok nagyon kedvesek és sok hasznos dolgot tanítanak nekünk. Sok barátom jár ide. Itt olyan helyen lehetünk, ami hasznunkra válik, amiből előnyünk, nem pedig hátrányunk származik. Nem kallódunk el, mert törődnek velünk...

A hétvégi kollégiumban persze nem csak a „kötelező" tantárgyi keretek közé szorítkozik az oktatás, mivel a cigányság kultúrájáról, hagyományairól is tanulnak a diákok.

– A tehetséggondozáson túl a közösségépítés is nagy hangsúlyt kap: idén is több programot szervezünk a gyerekeknek – vette át a szót újra Lendvai Ferenc. – A hét során Budapestre, a Parlamentbe látogatunk és egy színházi előadást is megnézünk. Nyáron pedig a horvát tengerpartra is szeretnénk elvinni a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!