Nagykanizsa

2016.02.01. 14:53

Visszahelyezik az Erzsébet térre a vármakettet

Nagykanizsa – Hamarosan újra látható lesz az Erzsébet téren a Szemenyei-Nagy Tibor szobrászművész által készített török kori vár és vármakett.

Pásztor András

Mint arról korábban beszámoltunk, 2012-ben, az Erzsébet tér rekonstrukciója keretében került az alkotás a térre, pontosabban a földbe. A vármakett újszerűségét ugyanis éppen az adta, hogy az alkotás egy kivilágított betonaknában kapott elhelyezést, amit járható üveglappal fedtek le, így a téren sétálók felülnézetből szemlélhették az egykori kanizsai vár makettjét.

De, hogy miért nem látható most az alkotás? A tér felavatását követően – szinte heteken belül – problémák merültek fel a mű láthatóságát illetően. Egyrészt az aprólékosan kidolgozott makett felülnézetből nem volt túl élvezhető, másfelől a nappali fényviszonyok mellett az akna mélyén lévő – a korábbi ásatások során feltárt - eredeti facölöpök sem látszottak. Mindezt tetézte, hogy az aknába a víz beszivárgott, így az üvegfelület belső oldalán pára csapódott le, ami elhomályosította a látványt. Pedig az aknába még gépi szellőztetőberendezést is szereltek, ám ez sem tudta orvosolni a felmerült technikai gondokat.

– A változtatáshoz való végső lökést az adta, hogy 2014-ben a „törhetetlen üveglap" – mindmáig ismeretlen okból – megrepedt és összetört – árulta el Tóth Nándor alpolgármester, aki hozzátette: az önkormányzat az elmúlt évek alatt több észrevételt is kapott ez ügyben, a lakosság és a városba érkező turisták ugyanis látni szerették volna az alkotást.

A megrepedt üveglapot egy ideig – balesetvédelmi megfontolásból – egy csúnya farostlemezzel takarták le, ám mindenki tudta, hogy előbb-utóbb meg kell oldani a problémát.

A vármakett egyelőre a városháza alagsorában pihen. Bokán Péter főtanácsos, Deák Varga Dénes főépítész és Tóth Nándor alpolgármester hétfőn szemügyre is vették az alkotást
Fotó: Szakony Attila

– A városvezetés – a szakértői vélemények ellenére – sem volt meggyőződve arról, hogy rendbe lehet hozni az aknát, ezért más megoldást kellett keresni – folytatta az alpolgármester, aki elárulta: a vármakettet tavaly novemberben kiemelték az aknából és a városháza alagsori raktárában helyezték el. – A legutóbbi közgyűlésen az a döntés született, hogy az aknát be kell temetni, a vármakettet pedig a téren az eredeti helyszínen, egy posztamensen kell elhelyezni.

A tervek szerint egy legalább 80 centiméteres tartószerkezet készül majd az alkotásnak, ami így a térszint fölé kerülhet.

– Ez a megoldás abból a szempontból sem rossz, hogy az apró részleteket is közelről szemügyre lehet majd venni, arról nem is beszélve, hogy ezáltal tapintahtóvá is válik a makett, ami emberközelivé teszi az alkotást – érvelt Deák-Varga Dénes városi főépítész.

A posztamens amúgy vörös téglából, illetve szürkésfehér mészkőből készül, hogy abszolút illeszkedjen az Erzsébet tér színvilágához. Az önkormányzat 3 millió forintot különített el a beruházásra, ami magában foglalja a tervek elkészítését, a posztamens kivitelezését, valamint a vármakett megvilágítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!