Nagykanizsa

2015.12.12. 14:51

A civil köszönet napján

Nagykanizsa – Péntek este került sor a Halis István Városi Könyvtárban a köszönet napjára, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület hagyományos évzáró ünnepségére.

Horváth-Balogh Attila

Ahogy az lenni szokott, az esten elismerték a civil közösségeket támogató cégek képviselőit és a kiemelkedő teljesítményt nyújtó civil embereket, közösségeket is.

A szép számú megjelentet Dénes Sándor polgármester is köszöntötte.

– Modern európai kultúránk alapját jelenti, hogy megszületett és létezik a civil, polgári cselekedet, amely kifejezésre juttatja az emberséget és az együttérzést – emelte ki. – Hiszen azt nevezhetjük civilnek, aki önzetlenül segíti saját közösségét, aki feladatot vállal, áldozatot hoz – hogy adjon, hogy gazdagítsa szűkebb közösségét. Büszkén mondhatjuk, hogy Nagykanizsa civil társadalma gazdag és erős. A civilek fontos szereplői a helyi társadalomnak, formálják és alakítják azt. Van, aki programokat szervez, van, aki rászorulókat támogat, és van, aki személyes jelenlétével, két kezével, vagy mosolyával járul hozzá tudása, tehetsége, elkötelezettsége szerint a· közösség építéséhez. És mindig vannak olyanok is, akik támogatóként állnak a civilek mellé, kapcsolataikkal, anyagi forrásaikkal segítik a civil közösségeket, ezáltal ők is·a civil társadalom részévé válva.

Őt Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke követte a mikrofonnál, aki értékelte a közösség szemszögéből az évet. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesület civil irodája egyre több szolgáltatást kínál a civil közösségnek és újabban a lakosságnak is. Ezek sorában az Erzsébet Kártya, az Egészség, az Otthon Melege, a Nagykanizsai Nonprofit Központ Tehetség és az Önkéntes Pontot említette meg. Büszkeségükként adott számot az évről-évre megrendezett Alig-Vár jótékonysági Gyermektáborról, mely a saját maguk által kidolgozott rendszer alapján, elkötelezett támogatók révén egy-egy nyáron 20-25 hátrányos helyzetű gyermeket juttat valódi élményhez.

A tábor működését elkötelezetten támogató Ódor László zalamerenyei polgármesternek, Friskó Jenő és Koma Krisztián zalakarosi, valamint Tompos Miklós keszthelyi étteremtulajdonosoknak, Kurusta Sándor szintén keszthelyi cégvezetőnek, valamint Krampek Mihály zalakarosi fürdőigazgatónak Arany Fokozatú Támogató címet adtak át az ünnepségen.

Eztán következett a civilek elismerése. A civilek szponzora a Röntgen Kanizsa, mecénása a Kanizsa TV, illetve Móricz István Béla, önkéntese Varga Árpádné, fiatalja a Kanizsai Gólyalábasok Közössége, közössége az Eraklin Táncklub, az év civil embere pedig Tatár Csaba zenetanár lett. Utóbbi mondott pohárköszöntőt a díjazottak nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!