Nagykanizsa

2015.06.04. 13:49

Több zsáknyi gyufa díszíti a szekrénysort - Két éven át tartott a sziszifuszi munka

Nagykanizsa – Vajon mire jó az elhasznált gyufaszál? Nos, soha nem fogják kitalálni: például fel lehet dobni vele a már kevésbé esztétikus szekrénysort, széket, asztalt. Vagy lehet belőle csinálni álló lámpát. Esetleg faliképet. Nos, melyik ötlet nyerte el a tetszésüket?

Horváth-Balogh Attila

Ha a kedves olvasók válasza az, hogy egyik sem, megértjük. Hiszen hihetetlen türelemjáték ez, amire csak igazán elhivatott emberek képesek. A nagykanizsai Györkös Erzsébet ilyen. Időt és fáradtságot nem kímélve több tízezer elhasznált gyufaszállal borította be egyik régi szekrénysorát, két székét, asztalát, sőt, még fali festményt és álló lámpát is készített abból, amit más a szemétbe dob.

 

– Nem hiszem, hogy van még egy ilyen látványosság Magyarországon, én ugyanis nem láttam hasonlót és nem is hallottam ilyesmiről soha – bocsátotta előre Györkös Erzsébet. – Az ötlet is csak úgy jött, nem tudom megmagyarázni, hogyan, vagy honnét. Sugallat, esetleg inspiráció volt ez, nem is tudom, minek hívjam, a lényeg, hogy óriási eltökéltséggel és erővel vágtam bele a munkába. Nem számoltam meg, hogy összesen hány szál gyufát használtam fel, több zsákkal, és az is biztos, hogy csak az ajtólap egyetlen sorában háromszáznál is több szál van. A gyufaszálakat (melyeket  nem csak én vásároltam dobozszám, hanem ismerőseim is megajándékoztak egy-egy skatulyával) én gyújtottam meg egyenként, hiszen éppen a díszítő funkció miatt egyáltalán nem volt mindegy, hogy meddig terjedt az égett rész. A túlégetést kerülni kellett, mert azzal rövidült a gyufa, ami nem szerencsés. Végül a megfelelően előkészített, egyenként megtisztított szálakat felragasztottam a fafelületekre, ajtólapokra, oldalfalakra, fiókfrontokra. A munkához két évre volt szükség, megesett, hogy hétvégén reggeltől estig csináltam (illetve kevesebbet ugyan, de hétköznap is dolgoztam rajta a főállásom mellett), mert sokat nem lehetett vele várni, ugyanis a gyufaszálak is deformálódnak, sárgulnak, amivel a felhasználási lehetőségük szűkül.

Györkös Erzsébet a gyufaszálakkal borított bútorokkal. Fotó: Szakony Attila

A hölgy hozzáfűzte, „alkotása" üzenetet is hordoz a világ, az emberek számára, mégpedig azt, hogy ha van elég kitartásunk, bármit kihozhatunk még egy elégett gyufaszálból is.

Györkös Erzsébet azt is elárulta: a szekrénysort felajánlotta egy gyékényesi turistaszálló számára, amit a plébánia épületében alakítanak ki. Mint azt hozzátette: információi szerint a gyufaszálakkal díszített bútor a világ vallási zarándokhelyeiről származó emléktárgyak, szuvenírek bemutatását segíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!