Nagykanizsa

2015.04.15. 14:11

Hangversenykórus minősítést szerzett a Farkas Ferenc Énekegyüttes

Nagykanizsa - A legmagasabb, hangversenykórus minősítést ítélte oda a zsűri a Farkas Ferenc Énekegyüttesnek a közelmúltban tartott koncertjükön. Ez egyúttal lemezbemutató is volt, hiszen most jelent meg az énekegyüttes új, In Memoriam Live című albuma.

Horváth-Balogh Attila

A Farkas Ferenc Énekegyüttes 24 évvel ezelőtt alakult, s Farkas Ferenc zeneszerző nevét a mester halála után 3 évvel, 2008-ban vette fel. A mostani koncerten 17 énekes énekelt.

- Az énekegyüttes repertoárja rendkívül széles, a középkori, reneszánsz zenéktől a kortárs muzsikákig terjed, tehát tulajdonképpen minden műfajban éneklünk - bocsátotta előre Baráth Yvette, a Farkas Ferenc Énekegyüttes karnagya. - Mostani koncertünk elsősorban lemezbemutató koncertnek indult, de ha már ilyen szép anyag összejött, úgy gondoltuk, hogy mérettessünk meg a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége KÓTA által kiírt Éneklő Magyarország minősítő rendszerben. Ezért lett ez a rendezvény lemezbemutató és minősítő hangverseny egyben. Az énekegyüttes életében ilyen nagyszabású koncertet még nem állítottunk össze, mert itt eleve legalább háromféle különböző stílusban kellett énekelni, továbbá az előadott művek fajsúlyosak voltak. Az album hiszen lényegében most már arról beszélünk az énekegyüttes immáron harmadik lemeze, melynek alapötletét az adta, hogy emléket állítsunk két nagykanizsai kiválóságnak. Az egyik természetesen, a névadónk, Farkas Ferenc, akinek halála 15., illetve születése 110. évfordulóját ünnepeljük idén. A másik pedig Strém Kálmán, a kiváló zeneszociológus és koncertszervező, kettejük emlékére 2010-ben és 2011-ben is adtunk egy hangversenyt. A lemez különlegessége, hogy ezeknek az élő koncertfelvételeknek az anyaga hallható rajt mi hiszünk az élő zene varázsában.

Baráth Yvette elárulta: a lemez megjelenésének fontos előzménye, hogy februárban egy úgynevezett összefogáskoncert keretében az énekegyüttes munkásságát kedvelők, szimpatizánsok, barátok, kanizsai és városkörnyéki művészek, illetve az egyházak jelentős támogatást nyújtottak az anyagi háttér megteremtéséhez.

- Nélkülük nem jelenhetett volna meg ez az album, melynek anyaga nagy sikert aratott a mostani koncerten is - folytatta Baráth Yvette. - Egy igazi különlegességgel is szolgáltunk: két reneszánsz darabhoz Magyarország egyik legvirtuózabb jazz-szaxofon művésze, Elek László improvizált, csakúgy, mint Baráth István trombitaművész énekegyüttesünknek írt Miatyánk című művéhez mindkettő nagy sikert aratott. Elek István mellett közreműködött még Baki Andrea és Proszenyák Laura fuvolán, illetve Metz László kántor orgonán.

A Kertész Attila, Nagy Ernő és Farkas Ferenc fia, Farkas András alkotta KÓTA-zsűri pedig az elragadtatás hangján szólt az énekegyüttesről. Az adható 100 pontból szinte a maximumot, 98-at sikerült elérniük, és megkapták a legmagasabb (az értékelési sorban a 7.), a hangversenykórus minősítést.

Az énekegyüttes működése anyagi hátterének biztosítása érdekében nemrég életre hívták a Hang-A-Dó Egyesületet tudtuk meg dr. Horváth Lászlótól, az egyesület elnökétől, az énekegyüttes tagjától. Mint mondta, erre azért volt szükség, mert a kórus valójában egy amatőr művészeti csoportként működik, mindenféle háttérintézmény, támogató szervezet nélkül. Az új szervezet segítségével pályázati kiírásokra is jelentkezhetnek, amitől azt remélik, hogy újabb pénzügyi forrásokat sikerülhet elérni. Ha pedig olyan szereplésről van szó, ahol honorárium is szóba kerülhet, az egyesületi forma a számlaképességet is biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!