Nagykanizsa

2015.03.11. 11:30

Új ambulancia kezdte meg működését a kórházban

Új „szolgáltatással”, váll- és térdsebészeti ambulanciával áll a betegek rendelkezésére a Kanizsai Dorottya Kórház.

Horváth-Balogh Attila

Az ambulancia a traumatológiai szakrendelés keretében működik.

– A baleseti sebészeti osztály új osztályvezető főorvosa, dr. Szekér Zoltán úgy gondolta, hogy a váll- és térdsebészeti ambulancia olyan hiány itt, Nagykanizsán, amit pótolni kellene. Hiszen eddig az ellátási területünkhöz tartozó betegek más intézményeket kerestek meg váll- és térdproblémáikkal. Valójában vállal nem is foglalkoztunk korábban a Kanizsai Dorottya Kórházban, ezért azt gondolom, ez egy olyan szakmai fejlődés lehet, amit mindenképpen ki kell aknáznunk. Ennek érdekében főorvos úr rendelkezésére bocsátottunk egy új, világszínvonalú endoszkópos eszközt a hozzá tartozó toronnyal és monitorral, továbbá olyan kézi eszközöket is beszerzünk mellé, amelyek lehetővé teszik a váll- és térdízületek teljes ellátását.

Képünkön Dr. Szekér Zoltán osztályvezető főorvos épp egy beteget vizsgál (Fotó: Szakony Attila)

Azt már a Kanizsai Dorottya Kórház stábját idén januártól erősítő dr. Szekér Zoltántól tudtuk meg, hogy az ambulancia elindítását a váll- és térdízületek megbetegedéseinek magas száma tette szükségessé.

– Azt kell hogy mondjam, Magyarországon a legutóbbi évekig műtéti szempontból nem foglalkoztak kielégítő módon ezekkel az ízületekkel, különösen a vállízülettel – szögezte le a traumatológia főorvosa. – A térdsebészet évtizedek óta magas színvonalon működik hazánkban, de a vállsebészet kicsit mostohagyerek volt – ezt most itt, Nagykanizsán és a térségben is igyekszünk kicsit magasabb szintre emelni.

Hozzátette, az ambulancia minden pénteken délelőtt, 8 és 11 óra között várja a betegeket a traumatológiai szakrendelés keretében, az ortopédiai szakrendelés helyiségében. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem a reumatológiai kórképekkel foglalkoznak, hanem azokat az eseteket kell hozzájuk irányítani, amelyek valóban sebészeti ellátást igényelnek. A minél pontosabb diagnózis érdekében felvették a kapcsolatot a radiológiai osztállyal, ahol várhatóan indul egy mozgásszervi ultrahang-rendelés.

Ezek is érdekelhetik