Nagykanizsa

2015.03.10. 14:41

Sikkasztott a nagykanizsai közös képviselő

Nagykanizsa - Több millióval károsította meg a lakókat a kanizsai társasház közös képviselője, akit a járásbíróság kedden - végrehajtásában 3 évre felfüggesztett - 1 év 6 hónap börtönre ítélte, nem jogerősen.

Arany Gábor

A nagykanizsai, Zemplén utcai társasház közös képviselői feladatait a most 56 éves S. Zoltánné 2003 februárjától látta el. Megbízását követően díjazásáról közgyűlési határozat nem, csak megbízási szerződésszületett – tisztázatlan körülmények között. Ez alapján S. Zoltánné a társasházban elvégzett munkák értékéből, valamint a hasznosítható épületrészek után beszedett díjból 4-10 százalék „jutalék" illette meg. Ezen túlmenően 2009-2012 között több esetben is kifogásolható volt a társasház gazdálkodása. A ház nem rendelkezett például számviteli politikával, illetve pénzkezelési szabályzattal; költségvetés, leltár, pénzleltár sem mindig készült. A pénzeszközök könyvelése nem volt teljes körű: a pénztárba befolyt összegeket nem vagy nem szabályszerűen fizette be a ház üzemeltetési bankszámlájára, illetve a bankból felvett összegek se mindig kerültek a pénztárba. S. Zoltánné például 2009-ben a társasházi bankszámláról felvett, de a pénztárba be nem vételezett 1,5 millió felhasználását „panelprogram lebonyolítás részlete" címen kiállított számlával akarta elszámolni. A számla kibocsátója pedig az édesanyja volt vállalkozóként. A következő évben 2,6 millió forint felhasználását hasonló módon igazolta volna. Az édesanya nevében tapétázást, festésről is állított ki számlát, bár ő arra a tevékenységre nem volt jogosult. Más alkalommal – 2010. április 4-re dátumozott – szemétledobó tisztításáról, fertőtlenítéséről szóló 66 ezer forint értékű, hamis számlával igazolt pénzfelvételt. Ráadásul ezt a büntetőeljárás megindulása után kicserélte a saját nevében kiállítottra, de annak a sorszáma későbbi volt, mint amit 2011. február 4-én töltött ki 750 ezer forint felvétele érdekében. A megállapított tények szerint 2009-2011-ben S. Zoltánné a társasház számlájáról 4,8 millió forintot meghaladó összeget emelt le és használt fel sajátjaként.

Mindezek túlmenően S. Zoltánné 2011 februárjában hamis bizonyítványokat mellékelt az önkormányzat jegyzőjénél leadott társasház kezelői tevékenységét bejelentő formanyomtatvány mellé. A papírok szerint S. Zoltánné 2005 májusában társasház kezelői tanfolyamon sikeresen vizsgázott. Ám a bizonyítvány hamis volt, olyan sorszámú nem létezett, a megadott napon vizsga sem volt.

A történtek alapján S. Zoltánnét folytatólagosan elkövetett sikkasztás, közokirat-hamisítás, valamint számvitel rendjének megsértése miatt ítélték el végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – 1 év 6 hónap börtönre ítélte, nem jogerősen. Emellett eltiltották 3 évre a közös képviselői munkakör betöltésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!