Nagykanizsa

2015.02.26. 15:40

Kanizsa újragondolta, aktualizálta az ebadót

Nagykanizsa - A Thúry sportpálya más irányú hasznosításáról, illetve a befektetés-ösztönzés mikéntjéről is szó esett csütörtökön a Vasemberházban a közgyűlés soros ülésén.

Pásztor András

A testületi ülés elején módosították a reklámok és hirdető berendezések elhelyezéséről szóló rendeletet, mivel az elmúlt időszak tapasztalatai szerint több illegális reklámtábla is kikerült az utcákra. Ráadásul a közterületet engedély nélkül használókkal szemben eddig nem lehet hatósági jogkörrel fellépni. A testület éppen ezért úgy határozott, hogy azok, akik engedély nélkül helyeznek ki reklámtáblákat, azok a közösségi együttélés szabályai ellen vétenek, s így helyszíni bírság vagy hatósági eljárás kezdeményezhető ellenük.

A közgyűlés újragondolta az ebrendészeti hozzájárulásról szóló rendeletet és új szabályozást fogadott el. Ennek értelmében az ebtulajdonosoknak kutyánként 5 ezer forintos ebadót kell fizetniük minden év október 30-ig. Az új rendelet értelmében, 50 százalékos kedvezmény illeti meg azon ebtulajdonosokat, akik a kutya esetleges elpusztulását július 15-ig jelentik az önkormányzat felé vagy igazolják, hogy az ebet már nem a városban tartják.

A közgyűlésen kisebb vita alakult ki a településrendezési terv módosítása kapcsán, abban ugyanis a Thúry sportpálya kereskedelmi-szolgáltató területként történő hasznosítása is szerepelt. Ez utóbbit Horváth Jácint (DK) és Gábris Jácint (Jobbik) sem tartotta időszerűnek. Az alpolgármester, Karádi Ferenc (Fidesz) viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportpálya és környezete egyre rendezetlenebb, éppen ezért itt az ideje a hasznosításnak, így a testület is megszavazta a napirendet.

Az Inkubátorház kihasználtsága 90 százalékos. Ennek Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (balról), Dénes Sándor polgármester és Mihovics Zoltán, a létesítmény vezetője is örül. Fotó: Szakony Attila

A közgyűlés a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt., illetve az Inkubátorház tavalyi beszámolóját, s az idei tervekről készült beszámolót is tárgyalta. A kezdő kisvállalkozásoknak szakmai segítséget nyújtó Inkubátorház kapcsán kiderült, hogy az elmúlt évben az épület kihasználtsága átlagosan 75 százalékos volt, ám az idei év elején közel 90 százalékosra emelkedett ez az arány. Az elképzelések szerint idén az Inkubátorház elsősorban az online tanácsadást kívánja előtérbe helyezni, emellett más gazdaságfejlesztési szervezetekkel való együttműködés erősítését is elhatározták. A Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. beszámolója kapcsán Horváth Jácint (DK) és dr. Fodor Csaba (MSZP) azt kifogásolta, hogy miért csak és kizárólag ez a szervezet látja el a befektetés-ösztönzési feladatokat, a fent említett képviselők szerint ugyanis ez a feladat sokkal komplexebb irányítást igényelne. Ugyanakkor Bizzer András (Fidesz) azzal érvelt, hogy a befektetés-ösztönzést elsősorban az ipari parkon belül lehet megvalósítani, ennek a területnek a kezelője pedig a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. Mindettől függetlenül a testület végül elfogadta a társaság beszámolóját.

A testület Kanizsai Kulturális Központ idei munkatervét is elfogadta. Mint elhangzott: a KKK továbbra is a város kulturális életének egyik mozgatórugója kíván lenni, s helyet biztosít klubok, szakkörök, öntevékeny csoportok számára is. A beszámolóban ugyanakkor az is szerepelt, hogy a Hevesi Sándor Művelődési Központ tetőszigetelését fel kellene újítani, ugyanis az emeleten lévő galéria és kisterem beázik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!