Nagykanizsa

2015.01.22. 20:39

Lenyűgözte a metropolisz lüktetése Gayer Mátyást

Nagykanizsa - Egyenesen New Yorkból tért haza a Kanizsa Big Band jubileumi fellépésére Gayer Mátyás zongorista.

Benedek Bálint

A 23 éves fiatal tavaly a Grazi Kunstuniversität jazz-zongora szakán diplomázott, zenekarával a Gayer Mátyás Trióval pedig számos európai koncerten arattak zajos sikert. A hazai szakma a zongoristát nemzedékének egyik legszédületesebb tehetségének tartja, aki nem csak közönséget, hanem még a zenésztársait is lenyűgözi eredetiségével, amellyel a legismertebb jazz standerdeket a magáévá varázsolja. Az elfoglalt kanizsai zenész a jazz bölcsőjében tett látogatásról és jövőbeni terveiről is mesélt.

Gayer Mátyást kellemes emlékek fűzik a 10. születésnapját januárban ünneplő Kanizsa Big Bandhez. A zenekarnak még 2006-ban lett tagja és négy éven keresztül, a gimnazista éveiben velük tartott. Ezt követően nyert felvételt Ausztriába, ám a kinti tanulmányai alatt sem feledkezett meg a kanizsai barátairól, ugyanis két darabot is hangszerelt a zenekarnak, melyet csapat a mai napig rendszeresen játszik. Kevés időt tölt Kanizsán, bár tanulmányait befejezte már a szíve is Grazba húzza, hiszen szerelme, Kristina jazz-ének szakon tanul az egyetemen. Fél évig még biztosan a ausztriai városban marad.

– Túlzás nélkül állíthatom, az osztrák iskola Európa egyik legjobbja – folytatta Mátyás. – Az egyetemi évek alatt rengeteg jó zenésszel találkoztam, s ami a legjobb, zenélhettem is velük. Olyanokkal, mint Stjepko Gut, Luis Bonilla, Jim Rotondi, John Fedchock, mind a szakma legjobbjai, ahogy a tanárom Olaf Polziehn is páratlanul jó zenész és tanár. Nem csak a tudásukat adták át, hanem kiváló barátok lettünk, amire végtelenül büszke vagyok.

Gayer Mátyás visszatért a gyökerekhez. A Kanizsa Big Band tíz éves jubileumi koncertjén ismét zongorához ült, hogy játékával lenyűgözze a közönséget. Fotó: Szakony Attila

Mátyás tíz éves korában beiratkozott a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus zongora szakára, ahol Tálosi Péterné, majd dr. Erdősné Faragó Ágnes tanároktól tanulta meg az alapokat. Közben magánórákat vett a cserfői hegyen Tiborcz Ivánnál, valamint a későbbiekben Binder Károly a Liszt Ferenc Akadémia jazz tanszakának vezetője lett a mestere. Az utóbbi időben több neves megmérettetésen szerepelt sikerrel: a 2010-es budapesti Tribute to Balogh „Csibe" Jenő jazz-zongora versenyen győzött, 2012-ben a Freiburg-i nemzetközi zongoraversenyen második lett, tavaly pedig a Montreux-i jazz-zongoraverseny döntőse volt.

Négy évvel ezelőtt alapította a Gayer Mátyás Triót, mely az eltelt időszak alatt sok változáson ment keresztül. Az eredeti felállás szerint a banda tagjai, a szintén nagykanizsai Farkas Norbert és Oleg Markov. Főleg jazz-standardeket játszanak egyedi felfogásban, néhány saját szerzeménnyel megspékelve.

– Norbival gyerekkorunk óta játszunk együtt, Oleggel Grazban ismerkedtem meg, az egyik legtehetségesebb fiatal dobos, akit ismerek – tette hozzá a zongorista. – Valamint sokat zenéltünk még Juhász Márton dobossal, aki a magyar jazz élet egyik kimagasló egyénisége. Elvégezte a Berklee egyetemet Bostonban. Mióta Norbi New Yorkban él, Hofecker Matyással játszunk sokat. Ő jelenleg a bécsi egyetem mester szakos növendéke, s persze kiváló bőgős. Marcival és Matyival épp két hete játszottunk a Budapest Jazz Clubban, a közeljövőben szerencsére számos bécsi, grazi és magyar fellépés van kilátásban.

Gayer Mátyás gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy két hónapot, a pezsgő és oly' színes New Yorkban tölthetett. Fantasztikus élményekkel gazdagodott az ott töltött időszak alatt. Szerencsére nem tévedt el a metropoliszban, ugyanis sok grazi barátja próbálgatja a szárnyait különféle klubokban, akik révén ő is átérezhette az amerikai jazz érdekes és egyben felemelő lüktetését.

– Zeneileg a város még lenyűgözőbb, mint gondoltam – mesélte. – A klubokban minden este a világ legjobb zenészeivel beszélgethettem, hallgattam őket és gyakran be is szállhattam velük játszani. Ennél jobb iskola nem létezik. Azonban annyi ott a jó muzsikus, hogy itthonról nagyon nehéz elkezdeni egy ottani karriert, rengeteg tőkére, sőt támogatókra van szükség. Zalai találkozóra is sor került, hiszen az ugyancsak kint tanuló, zalaegerszegi Angyal Laura énekessel játszottam néhány alkalommal.

A nehézségek ellenére Mátyás eltökélt. Már egy New York-i mesterképzés lebeg a szemei előtt: az elkövetkezendő két évben szeretné kipróbálni magát a tengerentúlon. Azonban vészforgatókönyvvel is készült. Arra az esetre, ha nem vennék fel, akkor Amszterdamban, Berlinben vagy Koppenhágában zenélne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!