Nagykanizsa

2014.09.10. 18:44

Pedagógusok a Lada fővárosából

Nagykanizsa – A dél-zalai település testvérvárosából a Volga folyó partján fekvő, Togliattiból két pedagógus hölgy élvezte tíz napon keresztül a Batthyány-gimnázium vendégszeretetét.

Benedek Bálint

 

Julija és Tatjana a Batthyány-gimnázium fiataljai között. Kiss Georgina, Kővágó Bence és Karosi Flóra ismerkednek az orosz nyelv szépségeivel (Fotó: Szakony Attila)

Julija Khudykh és Tatjana Dyshko hazájukban orosz nyelvet és irodalmat valamint angolt oktatnak, s meglátásuk szerint a magyarok nyugodtak és barátságosak. Ezért megértik a honfitársaikat, akik a Kárpát-medencében telepednének le.

A két hölgy először járt Közép-Európában, s bár náluk is négy évszak váltakozik, most úgy érezték sokkal kellemesebb az időjárás, mint Oroszországban. A Volga mellett általában eléggé forró a nyár, télen viszont az átlag hőmérséklet mínusz 30 fok, mely még az ott élők szervezetét is megterheli. Az oroszok ízületeinek tehát kifejezetten használnak a meleg vizes források, így Hévíz vagy éppen Zalakaros. Utóbbi fürdőt a két hölgy is kipróbálta, s számukra is kellemes élményt jelentett a fürdőzés. E mellett a kanizsai gimnázium két tanára, Révész Arany és Fodorné Koller Zsuzsánna lelkesen vezették körbe Nagykanizsán kollégáikat, akik egyik ámulatból, a másikba estek. Sőt gazdag program kavalkád részeként többek között elutaztak a Balatonhoz, megmászták a Badacsonyt, jártak a szigligeti várban, s betekintést nyerhettek Szombathely, Kőszeg városainak életébe is. A gimnázium történelem tanára, Horváth Gábor lovas kocsiján pedig Kiskanizsa látványosságait barangolhatták be.

- Annyi élményt szívtunk magunkba az itt töltött napok során, amit győzünk elmondani otthon – mosolyogtak a tanárok. – Persze a leghasznosabb a gyerekek között töltött idő volt, szívet melengető volt látni, hogy ennyi fiatal nyitott a szláv nyelvre.

Julijának és Tatjának van gyakorlata az idegen ajkúak oktatásában, hiszen Togliattiban egy olyan magániskolában tanítanak, ahol többnyire kanadai cserediákokkal foglalkoznak. Az intézmény a szülők támogatásából tartja fenn magát, 7-17 éves tanulók járnak az iskolába, akik az egyetem elvégzését követően a városban maradnak. Nem véletlenül, hiszen a Lada személygépkocsikat gyártó AvtoVAZ gyárában dolgozik a lakosság majdnem 80 százaléka. A modern orosz autógyártás tárt karokkal várja a fiatalokat, ezért az 500 ezres lélekszámú várost jórészt az ifjúság uralja.

Julija, Révész Arany és Tatjana a Batthyány-gimnázium fiataljai között. Kiss Georgina, Kővágó Bence, Karosi Flóra és Bődör Balázs ismerkednek az orosz nyelv szépségeivel (Fotó: Szakony Attila)

Az egyik kanizsai vendéglátó tanár, Révész Arany elmondta: a rendszerváltásig tanították az orosz nyelvet, ám nem felejtették el, ráadásul számára különösen kedves, hiszen számos barátja él a távoli országban.

- Szerencsére a diákjaink többsége most újra barátságot kötött a szláv nyelvvel, mi több lelkesek – tette hozzá a pedagógus. – Már nem számít egzotikusnak, hiszen a fiatalok is tájékozottak pontosan tudják, hogy az országunk nyitott a keleti piac felé, ahol az angol mellett bizony az orosztudásnak is komoly szerepe lehet.

A Togliattiból érkezett vendégek most úgy érzik a népek között egyáltalán nincs konfliktus, legalábbis eddig mindenhol barátságosan fogadták őket. Ma pedig a nagykanizsai tanárok indulnak útnak, hogy a Lada fővárosában hasonlóan izgalmas látogatásban legyen részük, s tárgyaljanak egy esetleges cserediákprogram beindításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!