Nagykanizsa

2014.09.24. 10:55

Folytatódik a piarista rendház és fiúkollégium bővítése, korszerűsítése

Nagykanizsa - A piarista rendház és a fiúkollégium ökollégiummá alakítása a végéhez közeledik, és máris újabb fejlesztések indultak.

Horváth-Balogh Attila

 

Nyeste Pál igazgató a felállványozott alsós épület előtt. A falak 10 centiméteres szigetelést kaptak (Fotó: Szakony Attila)

Nyeste Páltól, a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda igazgatójától megtudtuk: az intézmény további korszerűsítése szintén ökológiai szempontok szerint zajlik.

- Az ökollégium közel 150 millió forintos beruházással történő kialakítása, a belső munkálatok lényegében lezárultak, már csak a hiányosságok pótlása van vissza - bocsátotta előre Nyeste Pál. - A projekt keretében még az udvaron kialakítunk egy kerékpártárolót, modernizáljuk a Sugár utcai kaput és folytatjuk ismeretterjesztő előadásainkat. Közben elkezdődött az alsó tagozat épületének felújítása, átalakítása és energetikai korszerűsítése. Ez is egy közel 150 millió forintos beruházást jelent, aminek keretében belső átalakításokat hajtunk végre, elvégezzük a falak külső hőszigetelését, energiatakarékos, műanyag nyílászárókra cseréljük a régi, fa ablakokat, továbbá korszerűsítjük a fűtési rendszert és napkollektorokat helyezünk el az alsós épület és a gimnázium tetején. Az elképzelések szerint a fejlesztéssel jelentősen csökkenhet az intézmény energiafelhasználása, ami egyrészt költségcsökkentést jelent, másrészt nő a megújuló energia felhasználásának aránya. Az alsó tagozat átalakítása elvileg novemberben lezárul.

Képünkön Vastag Péter épp az alsós tanári bejáratát alakítja ki

Az igazgató atya az óvodaépítéssel kapcsolatban elmondta: régi helyét az alsós épületben az intézményegység kinőtte, ezért, illetve pedagógiai szempontok miatt vált szükségessé egy teljesen új és modern óvoda kialakítása, megépítése. Az új épület egy hajdanvolt műhely helyén, annak elbontása után készül majd el és az ökoszempontokhoz igazodva tartozik majd hozzá egy kert és tágas játszóudvar is. A munkálatok ideje alatt ami előreláthatólag egy év a piarista ovisok a volt Máv-óvodában nevelődnek. A projekt jövő júniusban zárulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!