Nagykanizsa

2014.07.03. 14:40

Az üzletek bérbeadásából tavaly közel 198 millió forinthoz jutott Nagykanizsa

Nagykanizsa - Noha az üzlethelyiségek kiadásából származó bevétel még mindig alatta marad a 2008-as szintnek, mégis pozitív folyamatként értékelhető, hogy jelenleg szinte nincs üresen álló bérlemény a belvárosban.

Pásztor András

A gazdasági válság beköszöntekor, 2009-ben még közel 263 millió forintos éves bevétele volt az önkormányzatnak az üzlethelyiségek bérbeadásából, jóllehet akkortájt sokan kritizálták a városvezetést amiatt, hogy egyre több az üres belvárosi kirakat. A válság kiteljesedésére aztán az önkormányzat több lépésben reagált, először a bérleti díjak szinten tartásáról, majd többszöri csökkentéséről döntött a közgyűlés a kanizsai kis- és középvállalkozásokat segítendő.

- Az önkormányzat 2008-ban arról határozott, hogy nem emeli az üzlethelyiségek bérleti díját, majd 2009-ben 15 százalékos bérleti díj csökkentést hajtott végre a közgyűlés - kezdte Kámán László, a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: 2010-ben először további 10 százalékos, majd újabb 30 százalékos bérleti díj csökkentésről döntött az önkormányzat, azóta pedig az infláció mértéke sem épült be a bérleti díjakba. Ez azt jelenti, hogy 2008-hoz képest ma közel 60 százalékkal csökkentek a belvárosi kis- és középvállalkozások bérleti terhei, ami az akkori bevételhez képest cirka 60 millió forintos éves kiesést jelent a városnak. Tavaly ugyanis csak közel 198 millió forint bevételhez jutott az önkormányzat az üzletek bérleti díjából. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a testület bölcsen döntött, amikor csökkentette a bérleti díjakat, hisz a város számára a legdrágább az üres üzlethelyiség, amelyre költeni kell, de bevételt nem termel. Ha egyelőre nem is tudunk olyan bevételeket generálni, mint 2008-ban, azért a csökkenthető a hiány.

Rövidesen új bérlő költözik a Fő utca 9. szám alá. Hornóczky Ildikó és Kóta Miklós az előző bérlő bútorait pakolja össze

Kámán László azt is hangsúlyozta: sokáig még így, a csökkentett bérleti díjakkal sem volt egyszerű bérbe adni az ingatlanokat, miután a város peremterületein megjelenő nagy bevásárlóközpontok rengeteg vásárlót szívtak el.

- Az elmúlt hónapokban ugyanakkor némi pozitív változás is történt, jelenleg csupán öt kisebb alapterületű üzlethelyiség áll üresen a belvárosban - folytatta a vezérigazgató. Júniusban például négy nagy alapterületű ingatlant is sikerült bérbe adni, ezzel közel nyolc millió forintos plusz bevételt realizált az önkormányzat.

A belvárosban alig található üres üzlet, igaz a bérleti díjakból közel 60 millió forinttal kevesebb folyik be, mint 2008-ban (Fotó: Szakony Attila)

A helyiségeket telefonos cég, állami tulajdonú bank és több kisebb helyi vállalkozás bérelte ki. Ez azért is érdekes, mert egy hónap múlva kezdődik a belvárosi rekonstrukció második üteme, ami a Fő utca részleges lezárásával jár.

- Úgy gondolom, a helyi vállalkozók és a nagyobb cégek rájöttek arra, hogy a rekonstrukció után a jelenleginél sokkal több ember fordul majd meg a belvárosban - vélekedett Kámán László, aki hozzátette: a bérlők joggal számíthatnak arra, hogy a felújítást követően nagyobb forgalmat tudnak bonyolítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!