Nagykanizsa

2014.05.02. 16:55

Egy régivágású polihisztor

Nagykanizsa - Újabb információkkal bővült az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagykanizsai krónikásával, Cser Józseffel kapcsolatos tudásunk.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról Czupi Gyula könyvtárigazgatóval, a Cser-életmű kutatójával és emlékiratainak kiadójával már korábban beszélgettünk, a krónikás nagyobb figyelmet érdemelne. Ugyanis édesapja a városházán volt strázsamester, így a gyermek Cser testközelből látta és tapasztalta, hogy mi történt '48-ban. A férfi egyébként élete nagyobb felét Veszprémben töltötte, tanítóként dolgozott, s szenvedélyes naplóíró volt. A forradalmi eseményekről szóló beszámolóját a Zalai Közlöny hasábjain 1894-95-ben sorozatban meg is jelentette. Most kiderült: Cser az időjárás változásait is ugyanilyen alapossággal vetette papírra.

Czupi Gyula könyvtárigazgató a Cser-életmű lelkes kutatója (Fotó: Szakony Attila)

- Egy lelkes veszprémi repülésmeteorológus, helytörténeti kutató, Kovács Győző is foglalkozik Cser József munkásságával és nemrég felvette velem a kapcsolatot - hallottuk Czupi Gyulától. - Tőle tudom, hogy sikerült a Cser születési, illetve halálozási idejével kapcsolatos homályt eloszlatni. Levéltári kutatásai során kiderült, hogy a krónikás egészen pontosan 1837. január elsején született Kanizsán, és 1913. februárjában hunyt el Veszprémben. Ami azt jelenti, hogy a forradalomról írott információira a vélthez képest jobban alapozhatunk, hiszen ezek szerint akkor már 11 éves kiskamasz volt. Kovács Győző más érdekességre is bukkant Cser Józseffel kapcsolatban, írásai közt talált olyanokat, melyek a napi időjárási körülményeket rögzítették. Ez a tanító egy újabb arcát mutatja meg, azt tudniillik, hogy nemcsak helytörténész, hanem kiváló amatőr meteorológus is volt.

Czupi Gyula hozzátette: kutatókollégája azt is megtudta, hogy Cser büszke volt magyarságára, hétköznapokon is zsinóros ruhát viselt. Tankönyveket is írt talán nem lenne érdemtelen akár egy konferencia keretében foglalkozni a munkásságával.

- Úgy gondolom, ha bekerülne személye a köztudatba, az színesítené a nagykanizsai identitást - mondta a könyvtárigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!