Nagykanizsa

2014.03.02. 13:40

Orbán Viktortól remél segítséget a miklósfai közművelődési egyesület elnöke

Nagykanizsa - A fideszes városvezetés hosszú évek óta diszkriminálja és bünteti a miklósfai városrészt - jelentette ki minap Dömötörffy Sándor, a helyi közművelődési és városszépítő egyesület elnöke.

Pásztor András

A fenti vádakat alátámasztandó Dömötörffy Sándor elmondta: egyesületük - amely a Mindenki Házát működteti - négy éve küzd azért, hogy az önkormányzat megállapodást kössön a közművelődési feladatok ellátására a miklósfai városrészben.

- Négy évvel ezelőtt, az akkori polgármesterrel, Marton Istvánnal meg is kötöttük a megállapodást, ám ez a dokumentum eltűnt a hivatal nyilvántartásából, mikor Cseresnyés Péter lett a polgármester - kezdte mondandóját az egyesület elnöke. - Akkor még a költségvetésben külön soron szerepelt az egyesület támogatása, ám minden évben egyre kevesebb forrás jutott a Mindenki Háza üzemeltetésére. Aztán tavaly teljesen megszűnt az intézmény támogatása, csupán a városrészben élő, jobboldali szavazók nyomására sikerült elérni, hogy Cseresnyés Péter 1.5 millió forintot biztosított a polgármesteri keretből a ház működési kiadásaira. Az idén már erre sem számíthatunk, a polgármester február 12-én küldött levelében ugyanis azt írta, hogy csak a rendezvények megvalósításához igényelhetünk támogatást a kulturális keretből. A polgármester azt is leírta, hogy az önkormányzat nem akar megállapodást kötni a közművelődési feladatok ellátására, ugyanis a Kanizsa Kulturális Központ intézményei városi szinten látják el ezt a feladatot.

Dömötörffy Sándor szerint a polgármester érvelését akár el is lehetne fogadni, ha nem lenne köztudott, hogy a Honvéd Kaszinó idén 4 millió forintot, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház pedig 3.5 millió forintot kapott működésre, holott egyik intézmény sincs önkormányzati tulajdonban. Éppen ezért diszkriminatív a városvezetés miklósfaiakkal szembeni eljárása.

- Ez a fajta viselkedés jól jellemzi a politikai kultúrát - tette hozzá Sajni József, a városrész képviselője, aki szerint a fideszes többség azért bünteti a településrészt, mert a 2010-es választásokon nem Karádi Ferencre, hanem őrá szavaztak az emberek. A Fidesz módszere, hogy úgymond kézből eteti a civil szervezeteket, azaz aki beáll a sorba az kap támogatást, aki nem, az pedig pénz nélkül marad. Afelől sincs kétségem, hogy az egyesület március végi tisztújításán komoly politikai nyomásnak lesz kitéve a tagság, s ha a polgármesternek tetsző személyt választanak elnöknek, akkor majd lesz önkormányzati támogatás.

Dömötörffy Sándor, a helyi egyesület elnöke befejezésül jelezte: levelet küld Orbán Viktornak, melyben azt kéri a párt elnökétől, hogy vizsgáltassa ki az ügyet, s akadályozza meg, hogy Cseresnyés Péter rosszindulatával halálra ítélje a civil szervezetet.

Dömötörffy Sándor (balról), az egyesület elnöke és Sajni József, a városrész képviselője aggódik a miklósfai Mindenki Háza jövőbeni működtetése miatt (Fotó: Szakony Attila)

Az elhangzottakkal kapcsolatban megkérdeztük Cseresnyés Pétert, ám ő úgy reagált: sokadszorra nem kíván foglalkozni ezzel a témával.

Ugyanakkor Karádi Ferenc alpolgármester közleményben reagált a vádakra. Mint azt írta: a Mindenki Háza épületét és a földterületet 1995-ben adta át térítésmentesen az önkormányzat az egyesület számára. Az akkori megállapodásban szerepelt, hogy az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségek az egyesületet terhelik (önkormányzati támogatás kötelezően nem jár), s hogy a civil szervezet kötelezettséget vállal arra, hogy az épület közösségi funkciókat szolgál. Ezek ellenére 2006-tól közel 37 millió forintos önkormányzati támogatást kapott az egyesület az intézmény működtetéséhez. Dömötörffy Sándor egyesületi elnök mégis folyamatosan követelőzik, vélhetően az általa folytatott felelőtlen gazdálkodás miatt hiányt szeretné így pótolni. A közpénzek ilyen módon történő elköltésében viszont nem partner az önkormányzat. Ha ezt az egyesület elnöke személye elleni támadásként vagy a civil szervezet életébe történő beavatkozásként értékeli, az az ő baja, de azt visszautasítja a városvezetés, hogy a közgyűlést Miklósfa ellenségeként tüntesse fel valaki.

A közlemény utolsó bekezdésében az is olvasható, hogy az önkormányzat továbbra is partner az egyesület támogatásában, ha a vitatott problémák feltárhatók. Ezután egy higgadt egyeztetés keretében a hosszú távú működtetéséről is meg lehet állapodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!