Nagykanizsa

2014.01.29. 16:25

Nem akar egértanyában lakni

Nagykanizsa - Nézze meg, mindent összejárnak az egerek, a konyhaszekrényben, az edényeken ott az ürülékük - panaszolta Rácz Ferenc.

Horváth-Balogh Attila

 

A férfi Nagykanizsán, a Csengery utca 117-ben lakik. Ez a Ligetváros része, mely valamikor szebb időket látott: a Monarchia idején a háborús sebesültek ellátásához építettek itt úgynevezett barakk-kórházat. A barakkok nagy részét mára lebontották, számosat közülük felújítottak az elmúlt években, de több változatlanul rossz állapotban maradt. Ezek egyikében él Rácz Ferenc családjával, aki problémájával megkereste szerkesztőségünket.

Rácz Ferenc szerint a rossz állapotú ingatlan nem tesz jót az egészségének, ezért is szorgalmazza a költözést, s másik lakást. Fotó: Szakony Attila

– Rengeteg a rágcsáló, patkányok, egerek, főleg utóbbiakból van sok, éjszaka gyakran ébredünk arra, hogy rajtunk mászkálnak – magyarázta a helyszínen a férfi. – A szomszédos lakrész üresen áll évek óta, éjszakánként a hajléktalanok dajdajoznak benne, ráadásul mivel fűtve nincs, nagyon vizesedik, ami áthúzódik az én lakásomra is. Krónikus beteg vagyok és nagyon szeretnék a családommal elmenni innét, mert ezek a lakások rosszak, de hiába pályáztunk másikra, mindig elutasítottak.

Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta: ismerik a problémát, de sokat tenni nem tudnak ellene. Mivel a régi épületek többsége igen rossz műszaki állapotú, gazdaságos felújításuk nem lehetséges. (Ezt figyelembe véve alacsonyabb is a bérleti díjuk, mint más önkormányzati lakásé.) A rágcsálók elszaporodásának szerinte az is kedvez, hogy a bérlők közül többen is lomizással foglalkoznak és az ennek során keletkező jelentős mennyiségű hulladékot az udvaron, illetve a szemetes konténerek mellett halmozzák fel, ami kiváló búvóhely az egereknek, patkányoknak. A Vagyongazdálkodási Zrt évente többször végeztet rágcsálóirtást, de az előbbi okok miatt kevés eredménnyel. Az üres lakásokat pedig néha hajléktalanok törik fel és veszik birtokba valóban – ilyenkor soron kívül intézkednek eltávolításukról, ám a folyamatos őrzésre nincs lehetőség. A vezérigazgató arra biztatja a bérlőt, hogy továbbra is pályázzanak cserelakásra, mert az év során jelentős számú lakáspályázat várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!