Nagykanizsa

2013.10.21. 17:55

Elkészült a délvidéki magyar olimpikonokat bemutató mű

Nagykanizsa - A közelmúltban jelent meg Kis János tollából (a társszerző Vajda Attila) a Délvidéki magyar olimpikonok című hiánypótló mű. A nagykanizsai Kis János nevéhez fűződő tizenötödik könyv feldolgozza a volt Jugoszlávia és utód-államai színeiben indult és ott született magyar olimpikonokat.

Kerkai Attila

A címlapon látható Farkas Gizella atléta – aki 1972-ben az újvidéki főtéren látható, amikor ő is futott a müncheni olimpiára tartó lánggal – a következő gondolatokat fűzi a műhöz: „Nagy öröm számomra hogy ilyen értékes könyv címlapjára kerültem. Bevallom, büszkén mutogatom. Tiszta szívből gratulálok a könyv szerzőinek. Rengeteg érdekes és értékes adatot tartalmaz, sok emléket ébreszt, sok új adattal lettem gazdagabb. Ausztráliában élő bátyám is megkapta és könnyes szemel lapozgatja."

A közelmúltbeli tornyosi bemutatón, balról Vajda Attila, mellette Mester Gyula olimpiai bajnok és Kis János. Fotó: Kerkai Attila

A kiadványból megismerhetjük Mester Gyulát, az egyetlen délvidéki magyar olimpiai bajnokot, aki a Jugoszlávia–Oroszország röplabda döntő egyik legjobbja volt 2000-ben Sydneyben. További érmesek életútja is érdeklődésre tarthat számot, például Horváth István és Törtei József birkózók, Illés Katica és Holpert József kézilabdázók, Binder Aranka sportlövő és Wild Eleonóra kosárlabdázó. A hét dobogós mellett, négy pontszerző Szemerédi István és Kaszap Károly birkózók, Galic Zita és Sterbik Árpád kézilabdázók is magyar nemzetiségűként érték el sikereiket jugoszláv színekben. Sok egyéb érdekesség mellett visszaemlékezhetünk az újvidéki születésű teniszező Szeles Mónika majdnem tragikus hamburgi támadására, példaértékű pályafutására.

Vajda Attila tornyosi testnevelő tanár barátommal egy évig dolgoztunk a könyvön – mondta. a kanizsai szerző Kis János. – Folytatása következik, a jövő évben megjelenő Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek könyvemben az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai sportolók életrajzai is olvashatók lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!