Nagykanizsa

2013.06.26. 10:34

Ez nem gyerekjáték

Nagykanizsa - A fogyasztóvédelem hét további játszóteret talált alkalmasnak a balesetmentes játékra, miután korábbi javaslatainak megfelelően átalakíttatta a játszóeszközöket a Via.

Horváth-Balogh Attila

Kálovics Andrea, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. városgondnoka elmondta: a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségétől a közelmúltban kaptak ellenőrzést. A szakemberek hét játszóteret néztek meg, bekérték a játszóeszközök papírjait, tanúsítványait, továbbá azt is vizsgálták, hogy a korábbi ellenőrzések által feltárt hiányosságokat pótolta-e a városüzemeltető.

- A Péterfai utca 5-ös, a Nagyrác utcai, a Zemplén 9-11 közötti, a Zemplén 4 előtti, a palini, Gesztenyés utcai, kisfakosi és a Városkapu 7-nél található játszótér került be az ellenőrzési csomagba - mondta el Kálovics Andrea. - Ezek esetében a korábban megfogalmazott hiányosságokat szakvállalkozó bevonásával pótoltuk, és amelyik nem rendelkezett megfelelőségi tanúsítvánnyal, annak tanúsíttatását elvégeztük. Így felelhetett meg mind a hét játszótér a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen, s a tavalyi héttel együtt immár 14-re emelkedett a fogyasztóvédelem szerint megfelelő minőségű játszótereink száma.

Kálovics Andrea kérdésünkre elmondta, az említett játszótereken a szakhatóság által kifogásolt, az európai unió szigorú normáinak nem megfelelő játékokat már elbontották.

- Sajnos, vannak olyan játékszerek, melyeket nem tudunk átalakítani a kötelező előírásoknak megfelelően - magyarázta a városgondnok. - Ilyenek például a régi betonlapos csúszdák, mert ruha- és fejbeszorulási helyekkel készültek, hiányoznak a védőkorlátok, és így tovább. Ezeket kompletten el kell bontani. A hintákkal könnyebb a dolgunk, azokat lehet korszerűsíteni, például biztonsági hintaülőkéket szerelünk fel, ütéscsillapító felületeket helyezünk alájuk.

A 78/2003. GKM rendelet kimondja, hogy játszótéri eszköz csak akkor hozható forgalomba, illetve használható, ha megfelel a biztonságossági követelményeknek, amit a kijelölt szervezet által kibocsátott megfelelőségi tanúsítvány igazol. Az ellenőrzések során a fogyasztóvédelem azt vizsgálja, hogy a tanúsítvány, illetve az eszköz üzemeltetése biztonságosnak-e. Az ellenőrzések arra is kiterjedhetnek, hogy készült-e karbantartási és ellenőrzési terv, illetve hogy az üzemeltető a kötelező kétévenkénti biztonsági ellenőrzést elvégezte-e, vagy sem.

Ezek is érdekelhetik