Nagykanizsa

2013.03.05. 15:17

Széchenyi emlékek nyomában Nagykanizsán

Nagykanizsa - A legnagyobb magyarra, gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek kedden a Piarista-iskolában, ahol interaktív kiállítás keretében hallhattak érdekes történeteket a tanulók a reformkorról.

Sámel József

A megnyitón a Piarista-iskola igazgatója, Nyeste Pál érdekes ellentmondásra hívta fel a diákok figyelmét. Mint mondta: Széchenyi külföldön tanult és szerzett tapasztalatokat, melyeket aztán idehaza hasznosított az ország érdekében. Ma viszont más a helyzet, a magyarok egy része külföldön kamatoztatja tudását.

Nyeste Pál igazgató (középen) és dr. Messik Miklós (jobbról) a kiállítás megnyitóján. Fotó: Szakony Attila

A fotókkal, videókkal tarkított kiállítást egyébként 2010-ben, Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából állított össze a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület, melynek elnöke dr. Messik Miklós mesélt kedden a fiataloknak. Többek között  arról, hogy Széchenyi 1923-ban Kanizsán is megfordult, de utazásai során Európa 16 országából  maradtak fenn emlékek. A kiállításon bemutatott 33 nagyméretű tablókon nemcsak korabeli fotók, hanem izgalmas életrajzi adatok, valamint Széchenyi István legszebb és ma is elgondolkodtató idézetei is olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!