Nagykanizsa

2012.05.31. 02:28

A legszebb lesz Szepetnek temploma

Szepetnek - Felújítják a település evangélikus templomát. A kivitelezés nemsoká véget ér, amitől azt remélik: az a lelkek épülésére is szolgál és talán több lesz a hitét gyakorló ember.

Horváth-Balogh Attila

Deme Dávid, nagykanizsai evangélikus lelkész-esperes elmondta: a szepetneki társegyházközség templomának főhajója 1822-ben épült, akkor még torony nélkül. Utóbbit csak jó 10 évvel később emelték hozzá. Utoljára 1970 környékén került sor a templom komolyabb renoválására, azóta nem, így a mostani munkálatok elodázhatatlanná váltak. A beruházásra a vidéki örökség megőrzésére kiírt európai uniós pályázaton nyertek összesen 21 millió forintot. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, s a tervek szerint a hónap közepéig be is fejeződnek.

- Teljes alászigetelést, aljzatcserét végeznek a szakemberek, illetve valamennyi régi nyílászáró helyére új kerül - részletezte a lelkész. - Kívül-belül eltávolították a vakolatot, megtörtént az újravakolás, és most már a festés zajlik. Tulajdonképpen a küszöbtől a torony csúcsáig minden megújul. Ez volt Szepetnek legelhanyagoltabb épülete, most viszont az egyik legszebb lesz.

Deme Dávid szólt a gyülekezetről is. Mint azt elmondta, míg a háború előtt hatszáz evangélikus élt itt, mostanra körülbelül csak százan maradtak. Ám még ez a maroknyi közösség is jelentős anyagi forrásokat tudott a templom felújításához biztosítani - például ebből finanszírozzák új padozat beépítését és a környezet rendbetételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!